Vrhovni sud poništio presudu Davorki Smoković u slučaju Golemović

0
Davorka Smoković (foto: Nenad Čakić)
Davorka Smoković (foto: Nenad Čakić)

Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio je presudu bivšoj općinskoj državnoj odvjetnici Davorki Smoković iz Sv. Katarine u kaznenom predmetu protiv kontroverznog poduzetnika Dražena Golemovića. Osim njoj, Sud je u istom predmetu poništio presudu i Željku Mulleru te Silvanu Legoviću.

Istovremeno nisu prihvaćene žalbe optuženih Ante Bralića, Ivice Šoštarića i Elvisa Drandića, te je njima potvrđena prvostupanjska presuda.  

Elvisu Drandiću potvrđena prvostupanjska presuda

Da podsjetimo, svi navedeni bili su optuženi u tzv. aferi Ipsilon, a presudom od 21. lipnja 2011. godine svi su bili proglašeni krivima. Dražen Golemović tada je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od godine i deset mjeseci, drugooptuženi Nedjeljko Mijošek  nepravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od godine i tri mjeseca, njegova supruga Sonja  na pet mjeseci, odnosno uvjetno godinu dana. Željko Muller na šest mjeseci, Silvano Legović  sedam mjeseci, Ante Bralić i Ivica Šoštarić na pet mjeseci, Davorka Smoković devet mjeseci i Elvis Drandić na šest mjeseci.

Optužnicu protiv njih devetero za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te primanje i davanje mita, podignuo je USKOK u listopadu 2009., a suđenje je počelo 9. svibnja ove godine.

Dražen Golemović (foto: Novi list)
Dražen Golemović (foto: Novi list)

Golemović je optužen da je uz pomoć pet policijskih službenika, carinskoga službenika, općinske državne odvjetnice i pročelnika u Poreznoj upravi dobivao službene podatke koji po zakonu nisu bili dostupni. Golemović i njih još petero u početku suđenja priznali su krivnju, dok ih se troje očitovalo da se ne smatraju krivima.

Davorka Smoković otpočetka je tvrdila da nije kriva, što je Vrhovni sud na kraju i uvažio. „Naravno da sam sretna i zadovoljna povodom ovakve odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske“, rekla nam je Davorka Smoković nakon presude.

„Nekima sam smetala kao državna odvjetnica“

„Voljela bih da objavite i činjenični dio optužbe, dakle točno ono za što se mene tereti, pa neka javnost sama prosudi o čemu je riječ. Naravno da javnost ne može suditi, ali zdravu narodsku logiku ne može se nikakvim pravnim zavrzlamama nadmudriti, ma što koji sud rekao o tome“, kazala je Smoković uz opasku da konkretnije o predmetu ne bi govorila jer stvar još nije gotova, ali da je „Vrhovni sud prilično jasno i dovoljno rekao o svemu“.

„Od početka sam tvrdila, a to tvrdim i sada i tvrdit ću dok god to budem mogla fizički i psihički da nikakvo kazneno djelo nisam počinila i da apsolutno nikakva šteta od bilo koje moje radnje ili riječi iz onoga za što me se tereti nije nastupila, kako ni za državu, tako ni za bilo koga. To je bio način i put da me se makne s mjesta na kojemu sam bila. Smetala sam. Pa i sami vidite da od tog mog ili našeg predmeta, kolokvijalno rečeno, u Istri nije bilo niti jednog većeg antikorupcijskog predmeta, a čak ni u ovom mom nema neke štete za državu, jer korupcija se svodi na novac, ovako ili onako. Isto tako, a vi to najbolje znate, ne sjećam se da smo čuli za i jedan veći ili značajniji predmet iz mojeg bivšeg državnog odvjetništva. Pa zar itko vjeruje da kriminala, pravog kriminala, ovdje nema?“, upitala se Smoković i naglasila da je već imala neke podatke i dokaze protiv nekih ljudi na višim pozicijama u Istri.

„Odgovorno tvrdim da sam ostala u državnom odvjetništvu da bi danas stvari ovdje izgledale drukčije. Ili bih ja završila u loncu, ali neka bih. Tako nekako me se strašilo i u ovom predmetu, ali nisam se bojala. Rekli su mi unaprijed da će me zatvoriti „ ako ne surađujem“, a ja sam im samo odgovorila neka me zatvore, ta jači su fizički od mene“, kazala je Davorka Smoković i dodala: „A kad bih tek danas bila državna odvjetnica, sa saznanjima koje sam dobila otkad to nisam…“ , ali  rečenicu nije željela završiti.

Građani se mogu bojati raznoraznih „montaža“

Istaknula je ogorčeno da ova agonija koja joj je nametnuta, i u kojoj joj je uništena karijera, ugled, posao, rad u struci, brojni privatni osobni i obiteljski problemi, traje već punih pet godina i još se ne nazire kraj.  

„Međutim, uz sve to i iako su na mene vršili pritiske na razne načine, o čemu sam već govorila, pa i prijavila to policiji, pa i kad je sve izgledalo beznadno nakon prvostupanjske nepravomoćne presude, ja ipak nisam gubila nadu. Naravno, silno sam razočarana u neke segmente našeg pravosuđa i doista se građani mogu bojati raznoraznih „montaža“, nereagiranja institucija, ignoriranja raznih prijava i predstavki, za što dokaze vidimo i čujemo svakog dana, ali ima nade i postoji svjetlo u tunelu, a to je da još ima sudaca koji rade svoj posao.“

Smoković zahvaljuje Vrhovnom sudu i sucima koji su radili na ovom predmetu, na temeljitosti, na potpunosti i cjelovitosti, nadasve na objektivnosti i nepristranosti, ustvari na postupanju samo i jedino po pravu, po argumentima i dokazima.

Ponosna na sina odvjetnika

„Neka mi bude oprošteno i ne uzmite mi za prepotenciju, ali ponosna sam na sebe i na svoga sina odvjetnika. To je bila naša zajednička žalba, njegova logika, stručnost i hladnokrvnost i moje iskustvo i znanje kaznenjaka, ali i strast u svemu tomu. Osobno to smatram uspjehom jer u današnje vrijeme u našoj državi, u eri prave borbe, ali i  lova na vještice u sveopćoj pojavi korupcije koja doista postoji, u situaciji kad ste kao državni odvjetnik optuženi za korupciju i goni vas ni više ni manje nego vaša matična kuća iznad koje stvarno nema nikoga i ne postoji nitko tko ozbiljno može propitivati rad te institucije, kad ste u medijima do dna i lažno oblaćeni, kad su građani s pravom isfrustrirani na sve, dakle u takvoj situaciji uspjeti u uskočkom predmetu sa žalbom protiv presude - to je veliki stručni i profesionalni uspjeh. O ljudskoj dimenziji da i ne govorim. Ali stvar, kako sam rekla, nije gotova. Idemo dalje. Život je lijep i sve je dobro. Ponekad Bog i krivim crtama piše ravno“, rekla je Davorka Smoković nakon što je Vrhovni sud poništio njenu presudu u slučaju Golemović. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa