Održana 49. Smotra narodne glazbe i plesa Istre

0
Na smotri je nastupilo 270 izvođača
Na smotri je nastupilo 270 izvođača

Labinska placa u starom gradu jučer je bila mjestom održavanja 49. Smotre narodne glazbe i plesa Istre. Nastupilo je 270 izvođača koje je na temelju prethodno održanih smotri  u Katunu Trviškom za sjevernu, središnju i zapadnu Istru, zatim u Barbanu za Puljštinu, u Sv. Lovreču Pazenatičkom za zapadnu i središnju Istru te „Labinskih konti“ na Dubrovi odabrala  komisija u sastavu Vlado Pernić, Josip Pino Knapić, Bruno Krajcar i Nevija Kožljan. Domaćin Smotre bio je RKUD „Rudar“ Raša na  čelu s Josipom Pinom Knapićem, a njen program je uredio Vladimir Pernić, koji ga je vodio zajedno s Mirjanom Pavletić.

Nakon mantinjade okupljene su pozdravili gradonačelnik Tulio Demetlika i župan Valter Flego.

„Želim se zahvaliti svih folklornim udrugama naše županije za njihov rad i odgoj mladih, kojima prenose naše vrednote: naš tanac, kanat i domoćo besedo“, kazao je Demetlika.

 „Svi mi prihvaćamo otvorenost Europe i globalizaciju, ali svaki narod vrijedi onoliko koliko poštuje svoju tradiciju i svoju kulturu. Zato ćemo ljubomorno čuvati našu pjesmu, našu besedu i naš ples, zato će zavičajna nastava ići u vrtiće i škole i zato ćemo se svi sljedeće godine ponovo naći u Puli“, poručio je župan Valter Flego.

Demetlika je na kraju Smotre njenu zastavu predao pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću.

„Vjerujem da ćemo biti dobri domaćini. Stvarno sam sretan, uživao sam večeras, vjerujem kao i vi, u tome da držimo do svojega“, kazao je on na oduševljenje publike.

U 38 točaka programa pokazana je raskošna lepeza istaskog narodnog stvaralaštva: ćićko bugarenje i svirka na ćićsku tamburicu, kanti tj. napjevi uz glazbenu pretnju iz bez nje, niz tanaca tj. plesova te bogatstvo lokalnih inačica najpoznatijeg istarskog plesa baluna.

Program je imao u svoj dodatak: koncert  tamaburaša iz općine Velika, pobratima Raše te koncert etno sastava „Šćike“.  (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa