Ukidanjem županija Hrvatska bi uštedjela 660 milijuna kuna godišnje

0
Ilustracija: Index.hr
Ilustracija: Index.hr

Francuska je ove godine pokrenula veliku reorganizaciju lokalne uprave koja bi trebala biti gotova 2017 godine. Planirano je smanjenje broja regija sa 22 na samo 12, što bi trebalo donijeti uštedu od 25 milijardi eura godišnje, odnosno 10 posto od ukupnog proračuna lokalnih uprava koji iznosi 250 milijardi eura, piše portal Indeks.hr.

Smanjenje broja upravnih slojeva i pojašnjenje njihovih funkcija osim financijskih ušteda ima i druge ciljeve.

Francuzi stvaraju 12 regija i štede 25 milijardi eura godišnje

 Želi se postići da nove lokalne jedinice budu dovoljno velike kako bi se mogle integrirati u proces globalizacije, odnosno biti atraktivne na globalnoj razini. Osim toga, želi se postići i veća efikasnost točnim definiranjem ovlasti i zadaća. Vlada također smatra da bi reorganizacijom nove regije mogle postati atraktivnije stranim ulagačima.

"Naš je cilj stvoriti 12 glavnih regija koje bi bile atraktivne investitorima iz prekomorskih zemalja“, izjavio je ranije ove godine Andre Vallini, državni tajnik za reformu lokalne samouprave, a prenosi The Connexion, te dodaje "Teško je potencijalnom investitoru iz Kine ili SAD-a objasniti da Francuska ima dvije Normandije“. "Smanjenje broja regija rezultirat će bržim donošenjem odluka, pojednostavljivanjem procedura te poboljšanjem usluga", smatra Vallini.

Građani Hrvatske za smanjenje lokalne samouprave: Samo na plaće odlaze milijarde

Problem sa glomaznom lokalnom administracijom ima i Hrvatska, ali do sada niti jedna Vlada nije krenula u rješavanje tog problema. Kako je ranije pisao Index 20 hrvatskih županija 31. prosinca 2012. ukupno je zapošljavalo 1991 osobu. Prosječno svaka županija ima 99,55 zaposlenika. Za njihove plaće i naknade u 2012. godini potrošeno je ukupno 660.694.214,14 kuna.

Osim županija tu si i gradovi i općine. Na razini lokalne samouprave u Hrvatskoj postoji 429 općina u kojima je zaposleno 2569 službenika i namještenika, te 126 gradova koji zapošljavaju 5588 službenima i namještenika. Grad Zagreb, koji ima poseban status, zapošljava 2765 službenika i namještenika. U lokalnoj i regionalnoj samoupravi ukupno radi 12.913 službenika i namještenika, i to ne uključujući izabrane dužnosnike odnosno načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.

Na plaće gradskih dužnosnika, službenika i drugih zaposlenika 20 najvećih hrvatskih gradova, gledano prema broju stanovnika, odlazi 2,75 milijardi kuna godišnje.

Osim zaposlenika gradskih upravnih tijela, tu su ubrojeni i zaposlenici gradskih tvrtki i ustanova, koje se također plaća iz gradskih proračuna. Samo u Gradskim upravama 20 najvećih hrvatskih gradova zaposleno je više od 5.900 ljudi, za čije se plaće godišnje izdvaja više od 870 milijuna kuna.

Prema rezultatima ankete, koju je krajem prošle godine proveo Index, a u kojoj je glasalo 12 tisuća ljudi, čak 92% ih se zalaže za ukidanje županija.

Ukinite županije: Evo koliko ih godišnje plaćamo

Dvadeset hrvatskih županija 31. prosinca 2012. ukupno je zapošljavalo 1991 osobu. Prosječno, dakle, svaka županija ima 99,55 zaposlenika. Za njihove plaće i naknade u prošloj godini potrošeno je ukupno 660.694.214,14 kuna. Do ove cifre došli smo proučavanjem svih županijskih proračuna za 2012. U navedenih 660,7 milijuna kuna spadaju bruto plaće zaposlenika u županijama, te naknade troškova poput naknada za prijevoz, za odvojeni život, za rad na terenu, za stručno usavršavanje, za službena putovanja...

Ispada tako da se na svakog zaposlenika u županijama godišnje potroši 331.840,39 kuna javnog novca. Mjesečni je to trošak od 27.653,36 kuna. Nemaju, naravno, svi zaposlenici u županijama astronomske plaće. Najveći dio navedenih troškova odnosi se na same župane i njihove najbliže suradnike.

Župani protiv regija

Jasno je stoga da su župani podigli dosta buke kada se u javnosti počelo razglabati o podjeli Hrvatske na nove, znatno veće administrativne jedinice. Iako vlada Zorana Milanovića taj prijedlog nikada nije formalizirala, odavno je već poznato da aktualna vlast razmatra podjelu Hrvatske na pet regija. Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić nedavno je o mogućnosti preustroja razgovarao sa svih 20 župana. Nakon sastanka Grčić je kazao da namjera vlade nije dijeliti Hrvatsku na nove administrativne regije, već na planska područja.

Naglasio je da je Vlada otvorena za razgovor, te da se na ničemu neće inzistirati. Cifre koje Index ovdje prezentira jasno pokazuju zbog čega se župani tako žestoko bore za svoje fotelje. Politička je to pozicija koja im omogućava raspolaganje popriličnom količinom javnog novca. Usto, javna je tajna da je upravo lokalna i regionalna samouprava najplodnije tlo za uhljebljivanje podobnih stranačkih kadrova i obiteljskih prijatelja, prenosi Indeks.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa