Prva modna revija kćerke Ivana Heraka

0
Odjeća Martine Herak spaja različite materijale i odstupa od konstrukcijskih normi
Odjeća Martine Herak spaja različite materijale i odstupa od konstrukcijskih normi

Na prostoru ispred porečkog pučkog učilišta, 14. kolovoza će svoju prvu samostalnu modnu reviju predstaviti mlada Porečanka Martina Herak. Martina Herak, inače kćer bivšeg ministra turizma Ivana Heraka, magistrirala je modni dizajn na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Na reviji će predstaviti svojih 15 kreacija iz kolekcije DeconStr.

"DeconStr. naziv je projekta nastalog 2013. Drugi naziv zasigurno bi bio – Igra, jer je upravo koncept cijele priče bijeg od monotonije, igra materijalima spajanjem, bijeg od normi i pravila konstrukcije. Još 1964. Yoko Ono svojim je performansom (Cut pieces) bila blizu onoga što se naziva dekonstrukcija, pa je, dozvoljavajući publici da škarama odreže dijelove tkanine (konkretnije, njezine odjeće), ostala sjediti gola. Tu je autorica, između ostalog, prikazala upravo taj odnos između nevidljivog i vidljivog, odnosa tijela i same odjeće“, rekla nam je Marina Herak i dodala da su 80-ih godina prošlog stoljeća na temelju dekonstruktivističkih načela prvi počeli stvarati dizajneri Yamamoto i Kawakubo. „Danas je jedan od najznačajnijih takvih dizajnera Martin Margiela, vjerojatno nešto više poznat od kada je  napravio liniju odjeće za jedan puno poznatiji švedski brand.“

Ova mlada i talentirana dizajnerica naglasila je kako je projekt DeconStr. nastao odstupanjem od nečeg klasičnog, od konstrukcijskih normi, spajajući različite materijale i ono što je vidljivo na svakom modelu – jedan dio nastaje spajanjem dva različita dijela, pretvarajući ih u jednu cjelinu.

„Kraj se ne nadzire. Ono što se nadzire je igra, gledanje izvan okvira nekakvih normi, opipavanje, interakcija tijela i tkanine, spajanje, traženje. Zanimljivo je gledati taj put – pratiti priču koja nastaje od jednog komada tkanine, uvesti taj dio tkanine u prostor, spojiti ga s tijelom, s drugim komadom tkanine. Nikada ne znam što će se zapravo s tim dijelom tkanine dogoditi  i to je smisao stvaranja. S druge strane, jedan odjevni predmet može nam poslužiti na više načina. Čak i kada taj odjevni predmet izgleda dovršeno, možemo ga preoblikovati, s nečim spojiti, okrenuti, dati mu onaj smisao koji mi želimo“, rekla nam je Martina Herak. (E.V.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa