IDS podržava smanjenje broja županija, ali Istarska mora ostati

0
Boris Miletić i Valter Flego
Boris Miletić i Valter Flego

Povodom članka u Jutarnjem listu u kojem se navodi da je Europska unija upozorila na nedostatak koordinacije i distribucije odgovornosti između nacionalne, regionalne i lokalne razine vlasti te predlaže ukidanje svih županija, zatražili smo izjave vodećih IDS-ovaca.

Miletić: Sadašnji sustav je neodrživ

Predsjednik IDS-a Boris Miletić je uvjeren da današnji sustav pokazuje svoju neodrživost.  Miletić smatra da su hrvatske financijske mogućnosti ograničene, a građani ne mogu izdržati namete kojima se treba financirati preglomazni državni aparat. Hrvatskoj je, tvrdi, potrebna reforma teritorijalne organizacije države, provedba stvarne decentralizacije ali i jačanje uloge lokalne samouprave.

„Stav IDS-a je potpuno jasan: podržat ćemo svaku reformu državne uprave gdje će županije, odnosno regije, imati opravdanu ekonomsku održivost te predstavljati zemljopisnu, povijesnu te kulturnu cjelinu. U Istri smo pokazali kako županija može ispuniti svoj zadatak: biti na usluzi građanima, ali i pokretač gospodarskog i društvenog razvoja“, kazao je Miletić.

„U moru dobrih primjera, mogu se navesti i izdavanje građevinskih dozvola, gdje smo naslijedili ogromne zaostatke od države, a u roku od par godina mi smo ih sanirali i danas izdavanje dozvola funkcionira besprijekorno“, istaknuo je, te nastavio:

„S druge pak strane, zbog centraliziranog sustava državnog poljoprivrednog zemljišta u posljednjih godinu dana nije dan na uporabu poljoprivrednicima koji žele raditi nijedan kvadratni milimetar zemljišta. Kad je riječ o ukidanju županija, veseli nas da pitanje samostalne regije Istre nadilazi bilo kakvu političku ideologiju i da oko toga postoji konsenzus u Istri, što je nedavno potvrđeno jednoglasnim prihvaćanjem Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre“.

Također je naglasio kako je Istra po svojim karakteristikama, geografski, kulturno, gospodarski, pa i politički, regija s vrlo jakim identitetom, i kao takva zaslužuje i mora ostati samostalna regija.

Flego: Kod preustroja treba voditi računa o regionalnim specifičnostima

Potpredsjednik IDS-a i istarski župan Valter Flego također se slaže da sustav državne uprave treba reorganizirati i racionalizirati. On smatra da prije teritorijalnog preustroja, treba najprije definirati koji će se poslovi na određenom teritoriju obavljati i s kojim sredstvima. Preustroj nema smisla, istaknuo je, ako će se zadržati postojeća preraspodjela proračunskih sredstava u kojoj središnja država troši 90% proračuna.

„Ono što je nama iznimno važno i za što ćemo se mi zalagati je da se pri preustroju treba vodit računa o regionalnim specifičnostima i izgrađenim identitetima“, poručio je Flego.

Jakovčić: Hrvatskoj potrebna reforma javne uprave

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić također smatra da je Hrvatskoj potrebna reforma javne uprave, kako bi ona postala učinkovitija, racionalnija, efikasnija i štedljivija. U tom smislu, podržava potrebne reforme javne uprave i smanjenje broja županija, ali na način da se formiraju regije koje imaju opravdanu ekonomsku svrhovitost i održivosti, te predstavljaju prirodnu, zemljopisnu, povijesnu, kulturnu i gospodarsku cjelinu.

Uvjeren je da je potrebno zadržati županijsku razinu vlasti i da je nužno da se ustavne odredbe pretoče u zakon, da se regijama da više mogućnosti, više ovlasti i više odgovornosti, te precizni djelokrug rada  kako bi one bile pokretač i koordinator razvoja.

„Slažem se sa stajalištem Europske komisije koje se spominje u prijedlogu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014 -2020. koje govori o potrebi jačanja organizacijskih i administrativnih kapaciteta i odgovornosti na lokalnoj i regionalnoj razini; racionalizaciji administrativne strukture i upravljanja u javnoj upravi, potrebi integriranja i optimizacije procesa u javnoj upravi te horizontalnoj integraciji usluga s ciljem povećanja zadovoljstva građana“, kazao je Jakovčić, napomenuvši kako Europska unija nema ingerenciju na unutarnju organizaciju državnog ustrojstva pojedinih zemalja članica. Stoga, svaka zemlja na svoj jedinstven način regulira to pitanje, pa će tako biti i za Hrvatsku, istaknuo je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa