Uskoro kreće izgradnja punionice stlačenog prirodnog plina u Puli

0
Zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin i gradonačelnik Boris Miletić
Zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin i gradonačelnik Boris Miletić

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji povodom nedavno donesenih akta gradonačelnika, održanoj u Komunalnoj palači, pulski gradonačelnik Boris Miletić posebno se osvrnuo na aktualnu Odluku koja se odnosi na osnivanje radnog Tima za provedbu Projekta izgradnje punionice stlačenog prirodnog plina  i nabave autobusa na SPP u javnom gradskom prijevozu grada Pule.

Istaknuo je da Grad Pula ima za cilj do 2020. godine smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za više od 20%, čime bi Grad znatno pridonio očuvanju samog okoliša te uštedio znatna financijska sredstva koja se troše na gorivo za gradske autobuse i ostala vozila komunalnih poduzeća.

Tim povodom osnovan je Tim čija je zadaća provođenje aktivnosti vezano za smještaj i izgradnju punionice za vozila s pogonom na stlačeni prirodni plin, istaknuo je gradonačelnik. Naime, Grad Pula je, od veljače 2013. godine, supotpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika koja europske gradove uključuje u borbu protiv klimatskih promjena i primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

„Zaštita okoliša i održivi razvoj prioriteti su kojima se uvijek vodimo prilikom promišljanja budućeg razvoja Pule. Upravo ovih dana smo zbog tih nastojanja primljeni u članstvo Global Compacta – inicijative Ujedinjenih Naroda u području zaštite ljudskih prava, rada i okoliša, a u tijeku je postupak certifikacije Sustava društveno odgovornog poslovanja prema normi IQNet SR-10“, zaključio je Miletić.

„Rin Tin Tin“ oslobođen plaćanja komunalnog doprinosa

Miletić je na konferenciji dao informacije o ukupno 34 akta donesena u prethodnom razdoblju.  Odluku o potpunom oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa za Predškolsku ustanovu-Istituzione prescolare „Rin Tin Tin“ Pula gradonačelnik je obrazložio na sljedeći način: „Budući da Grad Pula u potpunosti podržava izgradnju još jednog dječjeg vrtića i jaslica, odlučili smo ovim aktom da se Javna ustanova Dječji vrtić Rin Tin Tin, koji je investitor, u potpunosti oslobodi plaćanja komunalnog doprinosa od 192.922,88 kuna, s naglaskom da se radi o građevini javne namjene od interesa za Grad Pulu.“

Na novinarski upit o Odluci o raskidu Sporazuma o obavljanju usluga autotaksi prijevoza, gradonačelnik je pojasnio da je riječ o Sporazumu kojeg je 2012. godine Grad Pula potpisao sa gradom Vodnjanom i općinama Medulin, Ližnjan, Fažana, Barban, Marčana i Svetvinčenat, a tiče se obavljanja usluga autotaksi prijevoza sa područja i na području Grada Pule. Budući u međuvremenu, osim Pule, ostale potpisnice nisu donijele akt kojim bi ograničile broj taksi vozila za područje svoje jedinice lokalne samouprave (prema kriteriju broja stanovnika), čime je broj registriranih autotaksi prijevoznika nesrazmjerno porastao, na prijedlog Udruženja obrtnika, ovim aktom se raskida navedeni Sporazum. Gradonačelnik je isto tako napomenuo kako još uvijek nije prošao zakonski rok od 30 dana do stupanja na snagu Odluke o raskidu Sporazuma, što znači da još uvijek ima vremena za dijalog i moguće naknadne dogovore.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa