Opća bolnica Pula u primjeru kraha sustava javne nabave u Hrvatskoj

0
Opća bolnica Pula
Opća bolnica Pula

Za samoborsku tvrtku Fotoehnika-Nova trebao je to biti posao kao i svaki drugi. Javili su se na natječaj Opće bolnice Pula, koja je nabavljala sustav rengenske dijagnostike. No, iako imaju opremu i dugogodišnje iskustvo u opskrbljivanju zdravstvenih ustanova potrebnim aparatima, posao nisu dobili. Posljedice izostanka tog posla tek će osjetiti. Ovim primjerom Jutarnji list je započeo tekst o promašenom sustavu javne nabave u Hrvatskoj. 

Loša praksa za posao

- Velik broj javnih natječaja u Hrvatskoj je namješten. Ima ih, naravno, i koji nisu, ali kod mnogih se već i po karakteristikama proizvoda kakav traže vidi da su sročeni u korist određenog ponuditelja. Naravno da se takva praksa s javnim nabavama odražava na naše poslovanje – rekao je Josip Ćuk, direktor Fototehnike-Nove.

Tvrtka kojoj je na čelu zapošljava četvero ljudi i ovlašteni je distributer belgijske AGFA-e. U asortimanu imaju europske proizvode. Dio ih je, objašnjava Ćuk, nešto skuplji od onih koji se proizvode u drugim dijelovima svijeta, ali su kvalitetniji. Stoga kriterij cijene, smatra Ćuk, ne bi smio biti presudan, posebno ne u zdravstvu. Natječaji bi, s druge strane, trebali biti transparentniji i jasniji, a ne ulaziti u svaki detalj proizvoda koji se naručuje, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa