Ako je Sabo kriv onda i mnogi lokalni političari trebaju u zatvor

0
Željko Sabo
Željko Sabo

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) nepravomoćno je osuđen da je nudio mito vijećnicima HDZ-a Mariji Budimir i Radivoju Đuriću kako bi podržali njegovu opciju na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara. Za ovo (ne)djelo Sabo je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora.

Kao krunski dokaz poslužila je snimka razgovora Željka Sabe i Marije Budimir u kojoj Sabo HDZ-ovki nudi novac i mjesto u NO Borova ukoliko podrži SDP. Optužnica je Sabu teretila i da je HDZ-ovu vijećniku Đuriću ponudio da će mu supruzi Ružici osigurati posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu posao direktora Hrvatskoga radija Vukovar i zaprijetio da će, ako Đurović odbije surađivati, njihov sin Siniša ostati bez posla na toj radijskoj postaji.

Iskaze Marije Budimir i Radivoja Đurića sud je ocijenio istinitim, jer su potkrijepljeni iskazima drugih svjedoka. Zaključivši da je Sabo svojim radnjama ostvario sva bitna obilježja kazenog dela podmićivanja zastupnika, pri čemu je "iskazao izrazitu upornost da podmiti izabrane vijećnike, kroz različite oblike pritiska tijekom duljega vremena", sud je okrivljeniku izrekao zatvorsku kaznu.

Ova presuda svakako je presedan u našoj pravosudnoj i političkoj praksi, no krimen koji se pripisuje Sabi, zapravo je uobičajena politička praksa koja se u Hrvatskoj, pa tako i Istri, primjenjuje već više od dva desetljeća. Vladajuće većine u općinskim i gradskim vijećima, ali i Hrvatskom saboru vrlo se često formiraju ucjenama, podmićivanjima i pritiscima.

U općinama i gradovima točno se zna koliko košta jedna vijećnička ruka, pa nije tajna da su i dužnosti drugog potpredsjednika Vijeća izmišljene kako bi se njima kupovao pristanak vijećnika za priklanjanje određenoj opciji. U slučaju Sabe čak nije počinjena nikakva šteta dok su proračuni mnogih općina i gradova oštećeni za 20 do 30 tisuća kuna koliko godišnje košta jedan potpredsjednik Vijeća. Da i ne spominjemo koliko je hrvatsku državu koštala koalicija HDZ-a s HSS-om u mandatima Ive Sanadera.

Iskreno, ne podržavam postupak Željka Sabe, ali ako je on kriv, onda je krivo još stotine načelnika, predsjednika vijeća i raznih političkih tajnika, koji nakon svakih izbora trguju naknadama, funkcijama i poslovima s lokalnom samoupravom. (Eleonora Vlačić)        

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa