U Novigradu po treći puta milijun noćenja: Ostvaren plus od 11 posto

0
2014. bila je još jedna rekordna godina za turistički Novigrad
2014. bila je još jedna rekordna godina za turistički Novigrad

Treću godinu zaredom Novigrad je ostvario odličan turistički rezultat i s prvim danom rujna došao do brojke od milijun ostvarenih noćenja. Po prvi puta u povijesti, turističkom Novigradu je to pošlo za rukom 2012. godine, kada je broj od  milijun noćenja dosegnut koncem rujna.

Prošle se godine to dogodilo dva tjedna ranije, polovicom mjeseca, dok je ove godine milijunto noćenje ostvareno je na samom početku rujna, dakle 10-ak dana ranije no 2013. godine. Ukupno je od početka godine, u prvih osam mjeseci, na području Novigrada boravilo 163.230 gostiju, koji su zaključno s 1. rujna ostvarili 1.005.086 noćenja. U usporedbi s prošlom godinom riječ je o približno istom broju gostiju, koji su međutim ostvarili čak 11 posto više noćenja nego lani.

Odlični su to turistički rezultati, posebice imajući u vidu neke od otegotnih okolnosti u kojima se odvijala protekla sezona, prije svega izrazito loše i nestabilne vremenske prilike, koje su obilježile dobar dio glavne turističke sezone. Tu je i održavanje Svjetskog prvenstva u nogometu koje nužno utječe na turistička kretanja, kao i pomicanje termina praznika u nekim nama važnim emitivnim tržištima, što je i ove godine uzrokovalo famoznu „srpanjsku rupu“.

Spomenute okolnosti, pored nekolicine drugih faktora, dobrim su djelom utjecale na nažalost negativne turističke trendove destinacija u okruženju, pa ostvareni rezultati novigradskog turizma tim više dobivaju na značenju i težini.       

Kad govorimo o ostvarenim noćenjima, onda treba istaknuti kako najveći udio, čak 39 posto odnosno 391 tisuću noćenja, tradicionalno bilježe gosti iz Slovenije. Slijede zatim Nijemci s dvadesetak posto udjela i gotovo 200.000 ostvarenih noćenja, Austrijanci s 132.000 noćenja (13 %), Talijani sa 63.350 ostvarenih noćenja (6 %), Nizozemci s 42.000 noćenja (4 %), te domaći gosti koji su ostvarili 36.300 noćenja (3,6 %).

Najveće povećanje u broju noćenja ostvarili su upravo domaći gosti, i to za čak 59 posto, a značajan porast bilježe i Nizozemci s 19 posto, te Slovenci s 13 posto više noćenja, dok porast bilježe i Austrijanci (9 %), Nijemci (6 %) i Talijani (4 %).

Do kraja godine oko 270 noćenja po stanovniku

Vrijedi spomenuti kako su gosti u Novigradu u prosjeku boravili 6,2 dana, a zanimljivo je istaknuti još jedan slikoviti podatak, koji dodatno ilustrira značaj ostvarenih brojki. Naime, Novigrad će do kraja godine ostvariti oko 270 noćenja po stanovniku, što ga svrstava u sam vrhu jadranskih turističkih odredišta.

Postoje naznake kako će i razdoblje posezone biti uspješno, pa je za očekivati da će Novigrad i ove godine zabilježiti iznimno dobar turistički rezultat, te premašiti lanjske rekordne brojke.

Vjetar u leđa uspješnoj posezoni i ostatku godine, izvan glavne turističke sezone, dat će zasigurno i činjenica kako je Novigrad, zajedno s TZ-ima klastera sjeverozapadne Istre, ušao u projekt Ministarstva turizma Hrvatska 365, koji kao osnovni cilj ima produženje turističke sezone, u razdoblju pred i posezone, a koji će turističkim destinacijama koje su se u projekt uključile zasigurno donijeti pozitivne pomake i kvalitetniju promociju destinacije, a time zasigurno i povećanje turističkog prometa.

Produženju sezone pomoći će i činjenica kako se iz godine u godinu veliki napori ulažu u razvoj proizvoda odnosno projekata koji se odvijaju upravo u vrijeme izvan glavne turističke sezone. Riječ je o aktivnostima na razvoju aktivnog i sportskog turizma, odnosno biciklizma, nogometa i tenisa, ali i razvoju eno-gastronomije, čime se Novigrad, zahvaljujući prvenstveno uloženom trudu i marljivom radu ovdašnjih ugostitelja, a potom i promotivnim aktivnostima Turističke zajednice, profilirao kao prepoznatljiva gastronomska destinacija visoke kvalitete.  

Ostvarenih milijun noćenja, treću godinu zaredom, ove godine ranije no inače, gradonačelnik i predsjednik gradske Turističke Zajednice Anteo Milos, iskoristio je kako bi uputio čestitke i zahvale svima koji sudjeluju u kreiranju novigradskog turističkog proizvoda.

„Zahvaljujem svima, od malih iznajmljivača do velikog hotelijera Lagune Novigrad, ali i svim građanima Novigrada, koji su, svatko na svoj način, dali doprinos ovom izvrsnom turističkom rezultatu. Izuzetno nam je drago što smo treću godinu zaredom premašili ovu, za nas sve do nedavno magičnu brojku, koja jest potvrda dobrog rada, ali i pokazatelj kako u budućnosti treba nastaviti jednako kvalitetno i ambiciozno“, kazao je Milos.

Nastavio je kako Novigrad u zadnjih 10-ak godina bilježi konstantno povećanje turističkog prometa, no ne kao rezultat znatnog povećanja kapaciteta, već zahvaljujući ulaganjima u kvalitetu smještaja i turističke ponude općenito. „I sam Grad već godinama značajna sredstva ulaže u turističku infrastrukturu, to će činiti i ubuduće, ali će isto tako biti poželjan partner svima koji žele ulagati u razvoj turizma na području našega grada“, poručio je Milos.

Direktorica novigradske Turističke zajednice Vesna Ferenac konstatirala je pak kako je ovaj izniman turistički uspjeh rezultat odlične suradnje javnog i privatnog turističkog sektora na području grada, ali i klasterskog udruživanja turističkih zajednica sjeverozapadne Istre, kao i višegodišnjih ulaganja u promotivno-turističke aktivnosti, razvoj novih turističkih proizvoda, te pozicioniranje Novigrada kao poželjne turističke destinacije. 

„Na razvoju turizma i turističkog proizvoda na području Novigrada posljednjih je godina učinjeno uistinu mnogo, zahvaljujući pojedinačnim naporima ali i sinergiji turističkih subjekata. Željela bih svakako zahvaliti svima koji doprinose razvoju turizma u našem gradu, svim građanima Novigrada koji posredno ili neposredno u tome sudjeluju, jer svi dišemo turistički što je u konačnici i dalo ovaj lijepi rezultat“, zaključila je direktorica Novigradskog TZG-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa