Adriano Kiršić: Koja je razlika između Ivana Jakovčića i Damira Kajina?

0
Adriano Kiršić je svojedobno prosvjedovao pred trgovinom Kajinove supruge
Adriano Kiršić je svojedobno prosvjedovao pred trgovinom Kajinove supruge

Damir Kajin je 2. rujna održao još jednu u nizu svojih tiskovnih konferencija čime je postao najvjerojatniji svjetski rekorder po konferencijama na kojima uglavnom 80% govori deplasirane i beskorisne stvari uz bitnu činjenicu da su plaćeni režimski mediji, prije dok je bio u IDS-u, imali političku direktivu sve te njegove materijale trpati u svoje plaćene režimske medije.

Danas to čine vrlo selektivno, tj. od onog 80% bezvrijednog i deplasiranog materijala kojeg Kajin producira na tiskovnoj, režimski mediji prave pamflete i senzaciju koja dokazuje da je Kajin u svemu neuvjerljiv, zapravo cirkusant. Onih 20% što Kajin dobro govori jednostavno zanemare.

U tom kontekstu Kajin je na posljednjoj tiskovnoj konferenciji naglasio dvije činjenice. Prva je da je javno prozvao Josipovića, Milanovića, Cvitana, Bajića, jer: „Istra ima problema zahvaljujući i nečinjenju institucija kojima ste vi na čelu". Druga je javno prozivanje građana Istre da se probude jer, kako je rekao: „Dosta je šutnje, mislite na budućnost vaše djece i unuka".

Naravno, te su mu dvije činjenice mediji preskočili u svojim izvještajima. Istovremeno se sve to svodi na isto - istarski plaćeni režimski mediji u ime i po nalogu istarske vlasti i birokracije IDS-a, doslovno seru Istrijanima „na glavu“, a da oni ništa ne čine kako bi se to prestalo dešavati.

Nedavno smo imali aferu kada je austrijski poduzetnik List javno tvrdio da ga Jakovčić reketari za pola milijuna eura i onda je čovjek još otišao i na „detektor laži“ u Njemačku gdje „mašina“ nije utvrdila da List ne govori istinu. Za isto Jakovčić tvrdi da ga List kleveće, ali neće - ne želi na „detektor laži“.

Da Kajin ode na detektor laži „mašina“ bi poblentavila

Taj „detektor laži“ u Njemačkoj je upravo stvar javne vjerodostojnosti. U Njemačkoj se tako ne može desiti da netko tko je na javnoj funkciji nešto tvrdi, a da to ne želi i dokazati „detektorom laži“. Kada bi netko tako radio, poput Jakovčića u Hrvatskoj, onda bi ga građani – javnost doslovno „u more bacili“, tj. na njega bi bio izvršen tako snažan pritisak građana i medija da bi jednostavno morao odstupiti s javne funkcije nakon čega bi se njegovom osobnom odgovornošću bavile nadležne institucije poput našeg DORH-a i USKOK-a, te sudova.

Dakle, problem je nedostatak konkretnog stava građana – javnosti, u rješavanju ove problematike u Istri i šire. U istom kontekstu u kome se Ivana Jakovčića javno optužuje da je reketario potencijalne strane investitore za 0,5 milijuna eura, je i Damir Kajin, koji za sebe tvrdi da je „jeben i pošten“ i da pojma nije imao što se dešavalo u IDS-u dok je bio saborski zastupnik i potpredsjednik te stranke, odnosno dok je zaradio privilegiranu saborsku mirovinu. Za ovu svoju tvrdnju bi i Kajin trebao ići na „detektor laži“, iako kada bi to učinio,  „mašina“ bi najvjerojatnije poblentavila.

To što Kajin tvrdi uopće nije istina jer smo se on i ja „neposredno sukobili“ prije oko pet godina kada sam javno od njega tražio da dođe u Labin, kod svog kolege i prijatelja IDS-ovca – gradonačelnika Labina Tulia Demetlike tražiti gradski kupoprodajni ugovor za slučaj tzv. ukradene kuće u Rapcu. Tada sam tražio da taj gradski dokument od javnog značaja svima da na uvid, što Kajin tada naravno nije učinio, već mi je neposredno odgovorio da je pitao Demetliku da li je on ukrao kuću u Rapcu.

Kajin nije naivan, nije ni glup, već je sastavni dio „špilje razbojničke IDS-a“

Demetlika mu je rekao kako to nije učinio, te mi je Kajin odgovorio da više vjeruje njemu nego meni. To što Kajin radi je naizgled blesavo, jer kada ne bi bilo ništa sporno u tom kupoprodajnom ugovoru, Demetlika bi ga valjda već odavno dao na javni uvid, što nije učinio do danas, već ga skriva od javnosti čitavo jedno desetljeće. Kajin nije naivan, nije ni glup, već je sastavni dio „špilje razbojničke IDS-a“, pa je taj slučaj tada završio na sudu, a sudilo se meni, jer sam ja navodno prijetio Kajinu i Demetliki.

Njih dvojica, svjedočeći protiv mene na sudu, to su i potvrdila, te sam bio osuđen na 14 mjeseci zatvora i četiri godine uvjetno. Još i danas ja i moja obitelj trpimo teške posljedice lažnog svjedočenja pokvarenih IDS-ovih političara i „instrumentaliziranih“ sudova – nadležnih institucija u Istri, protiv kojih se sada Kajin kao bori, pa kao javno proziva Josipovića, Milanovića, Cvitana, Bajića.

Suština tog sudskog procesa i takve presude protiv mene leži u činjenici da nitko od istarskih građana, istarskih intelektualaca (koji su ti?), istarskih političara nije o tome nikada progovorio ni jednu riječ u pozitivnom, ali ni u negativnom kontekstu, uz činjenicu da sam ja trajno obilježen kao netko tko je prijetio istaknutim IDS-ovcima i istarskim političarima.

Ono što meni nije jasno kako se u Gradskom vijeću Labina može tako dresirati sve lokalne zastupnike, naročito one koji sebe zovu opozicija, da o tome nikada ne progovore ni riječi?
Od tada su prošle godine, Kajin više nije u IDS-u i on se sada kao bori protiv „IDS-ove špilje razbojničke“.

Nedavno sam opet došao u situaciju da moram s njim komunicirati, tako da smo se dopisivali (ne želim više doći s njim u neposredan kontakt, jer može opet lagati da mu prijetim, pa ću zbog toga još i završiti u zatvoru).

Opet od njega tražim isto što sam tražio i prije pet godina, a to je da javno dođe u Labin i ode kod svog prijatelja Demetlike, te od njega traži taj sporni gradski kupoprodajni ugovor „za ukradenu kuću u Rapcu“.

Ne kako bi ga dao na uvid meni, već svim građanima. Od Kajina sam još zatražio i da javno od Demetlike traži popis svih gradskih najmoprimaca stanova i poslovnih prostora, te izvješće o tome kolika je visina najma kojeg plaćaju. Naime, građani cijelo vrijeme špekuliraju da, naročito u labinskim gradskim stanovima, žive povlašteni IDS-ovci i IDS-ovi „klijenti“, koji redovito rade, redovito primaju visoka primanja, na lokalnim su funkcijama, a plaćaju stanarinu za gradski stan cca 20% od njezine komercijalne cijene.

Neki od njih navodno, imaju i kuće za odmor, koje iznajmljuju turistima. Da li je to tako treba javno provjeriti uvidom u činjenično stanje, ali pošto Demetlika ne daje godinama te podatke na uvid onda to, naravno, „smrdi“. Generalno, a gdje ne „smrdi“, tamo gdje je na vlasti IDS?

Još sam Kajinu objasnio da te njegove pristaše Istarski demokrati s područja Labinštine nisu zapravo nikakve njegove pristaše, već su obična „peta kolona“ koja radi za lokalni IDS, tj. svojom šutnjom o kriminalu i korupciji na Labinštini zapravo trguju za svoje privatne interese s lokalnom vlašću IDS.

Na te moje zahtjeve, Kajin mi je odgovorio s: „Pustimo sada to“. Kao sada mu to nije bitno i ne želi se time baviti tj. ne pada mu na pamet doći u Labin i bilo što javno i konkretno tražiti od njegovog prijatelja IDS-ovca Demetlike. Isto kao što Ivanu Jakovčiću ne pada na pamet ići na „detektor laži“ za bilo što. Dapače, Jakovčić valjda nikada nije javno deklarirao da se osobno bori protiv bilo kakve korupcije i kriminala, što njegov dojučerašnji prijatelj i žirant za kredit Damir Kajin stalno ponovno čini u svakoj prilici.

Ne zna se tko je gori, Jakovčić ili Kajin?

U tom kontekstu ne zna se tko je gori Jakovčić ili Kajin? Obojica su opet i ponovno problem građana u Istri koji šute, šute, šute i šute u svakoj prilici, te kao da se nadaju da će ih Jakovčić, Kajin, Josipović, Milanović, Cvitan, Bajić spasiti iz ove situacije.

Evo ovom prilikom pozivam sve građane u Istri, naročito one koji za sebe tvrde da su Istrijani i da su časni i pošteni, da javno i konkretno „pritišću“ Damira Kajina, te ga natjeraju da dođe u Labin tražiti na uvid javnu gradsku dokumentaciju.

Možemo otvoriti i kladionicu s pitanjem da li će Jakovčić prije otići na „detektor laži“ ili će Kajin osobno prije doći u Labin i tražiti javnu gradsku dokumentaciju na uvid.
Ovaj dopis poslao sam svim medijima u Istri, tj. onima koji sebe tako zovu, a zapravo su nešto drugo, pa neka ti šutljivi građani u Istri pogledaju tko će gaobjaviti. Na kraju ispada da je na ovim prostorima uglavnom objektivan i pošten samo Zuckerberg sa svojim Facebookom, a za sve druge se ni ne zna što su. (Adriano Kiršić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa