KUD Rakalj na osmim Severinskim večerima

0
Nit vodilja manifestacije je adaptacija i uprizorenje jednog događaja iz bogate severinske povijest
Nit vodilja manifestacije je adaptacija i uprizorenje jednog događaja iz bogate severinske povijest

Na poziv KUD-a Frankopan iz Severina na Kupi, KUD Rakalj je u 6. rujna gostovao u Primorsko-goranskoj županiji na 8. Severinskim večerima održanima u Severinu na Kupi.

Severinska večer posebna je priča koja svake godine u sebi krije određenu zanimljivost, bolje rečeno, pravo malo iznenađenje. Ipak zajednička nit vodilja manifestacije je adaptacija i uprizorenje jednog događaja iz bogate severinske povijesti. Ta je povijest nezaobilazno vezana uz dvorac Zrinsko-Frankopanski, kaštel koji je smješten na starim liticama rijeke Kupe, čije zidine kriju mnoge znamenitosti.

Kada se takva povijesna priča obogati specifičnostima mjesta poput specijateta od vinove loze, kukuruza, domačim tradicijskim  kolačima i Miholjskim običajima, te toplim i nadasve srdačnim domačinima, rađa se Severinska većer.

Čari severinske večeri uz dame u krinolinama, domačine KUD Frankoman, KUD Repušnicu iz Repušnice, KUD Bratinečko srce iz Bratine, te KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana upotpunio je i KUD Ralkalj svojim bogatim tradiciskim programom. Roženičari su odsvirali mazurku i mantinjadu, mladi kantaduri uz svog iskusnog voditelja Maura Valića zakantali su Oj rakljanko, dok su plesači odplesali Ballo di sedia, Sette passi-špic polku i za kraj neizostavni rakljanski balun uz pratnju miha.

Posjet Severinu na Kupi rakljanski folkloraši iskoristili su i za razgledavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti Gorskog kotara. Posjetili su zaštičenu Park šumu Golubinjak u Lokvama, te Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa