Serđo Valić, Lidija Percan i Rakljanski lonac vratili Sveticu u Rakalj

0
Prisutni su jedva dočekali degustaciju jela iz Rakljanskog lonca
Prisutni su jedva dočekali degustaciju jela iz Rakljanskog lonca

Lonci žene lonci, miru za miru na viru… Tako je istaknuti Rakljanski pjesnik, Mijo Mirković - Mate Balota u svojoj pjesmi opisao način na koji se trgovalo Rakljanskim loncima.

No, teško bi možda bilo i njemu opisati i prenijeti atmosferu koja je vladala 7. rujna u Raklju na Bolovanu. Već oko 16.00 sati su se počeli okupljati prvi posjetitelji koji su željeli vidjeti kako se priprema kapuz i maneštra u rakljansken loncu. 

Četiri ekipe koje su bile sastavljene od članova DVD Marčane, Bočarskog kluba Rakalj, političara i gospodarstvenika zakuhali su u samom početku atmosferu miomirisima koji su se počeli širiti Rakljom. Od maneštre s kukuruzom, koromačem, pašte fažol i posnom maneštrom sa slancem, te kapuzom raznih okusa, svima prisutnima atmosfera se sve više i više zagrijavala.

Uz Magnoliju i KUD Mate Balota započeo je zabavni dio večeri, dok je kulminacija nastala kad su se na jedinstvenoj pozornici pojavili najpoznatiji živući Rakljani Lidija Percan i Serđo Valić. Svojim hitovima najprije su zajedno otpjevali svoj duet „ Da mi tebe Istro ni „, te su na oduševljenje mnogobrojne publike  nastavili nizati svoje hitove. Serđo je već svima znan po svojim nastupima kao vrstan zabavljač, ali Lidija Percan je mnoge iznenadila svojim glasom , stasom i energijom kojom je izvela svoje hitove.

Veliki broj posjetitelja iznenadio je i same organizatore
Veliki broj posjetitelja iznenadio je i same organizatore

Nizala je ona tako svoje novije skladbe poput “Zavoljela sam mornara“, te „La mula de Parenco“, kao i mnoge cancone di una volta… Uz atmosferu koja sigurnih 30-ak godina nije vladala u Raklju za feštu povodom proslave Male Gospe ili svima dobro znane Svetice, mnogobrojna publika  je dočekala i degustaciju maneštre i kapuza skuhane u Rakljanskim loncima.

Kako je posjetitelja bilo iznenađujuće puno i za same organizatore, pripremljeni obroci su nestali u tren. Međutim bilo je spremno još maneštre tako da nitko nije otišao gladan iz Raklja. Uz pokroviteljstvo Općine Marčana i organizacije Turističke zajednice Općine Marčana i KUD-a Mate Balota uspješno je privedeno kraju još jedno Rakljansko kulturno ljeto 2014.

Sam blagdan proslave Male Gospe započeo je obilježavanjem još u četvrtak  4. rujna i to trodnevnicom u župnoj crkvi koju je predvodio fra Ante Barišić, a završio je proslavom sv. mise i svečanom procesijom kroz mjesto kipom Blažene Djevice Marije u ponedjeljak 8. Rujna. Kako je ova fešta i nekada bila poznata diljem Istre tako se i ove godine Svetica tornala u Rakalj.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa