Valter Boljunčić: Pula ima jasnu strategiju razvoja školstva

0
Valter Boljunčić i Robert Cvek
Valter Boljunčić i Robert Cvek

Prvi tjedan nastave za osnovnu i srednju školu, bila je prilika da predstavnici Gradske podružnice IDS-a Pula daju svoj osvrt na napore koji Grad Pula ulaže na poboljšanje školstva i obrazovanja na području Grada.

Predsjednik Gradske podružnice IDS-a Pula Valter Boljunčić istaknuo je da Grad Pula ima „jasnu strategiju, kako dugoročnu, tako i kratkoročnu o razvoju školstva“ te da je „donijela stratešku odluku da se u školstvu okrene na strateška, odnosno dugoročna ulaganja u izgradnju novih škola i nadogradnju postojećih“.

„Jedan od dugoročnih ciljeva bio je da se našoj djeci omogući jednosmjenska nastava, rekao je Boljunčić te je naveo nekoliko investicija u posljednjih godina, poput izgradnje nove moderne škole na Velom Vrhu, nadogradnje i opremanje škola Šijana, Vidikovac, Veruda, itd.  Danas gotovo sva djeca u Puli, osim nekoliko nižih razreda OŠ Kaštanjer i Šijana, gdje se također radi na planovima nadogradnje škole, idu u jednoj smjeni,  što je od iznimne važnosti, ocijenio je Boljunčić.“

Predsjednik IDS-a Pule naglasio je da Grad Pula u posljednjih nekoliko godina, investirala više nego u prijašnjih 30 godina te je podsjetio da je posljednja škola izgrađena davne 1982.

Član predsjedništva Gradske podružnice IDS-a Pula i predsjednik Gradskog vijeća Pule Robert Cvek iznio je brojne proračunske stavke za tekuću godinu, kojima Grad Pula nastoji direktno olakšati obiteljima financijski teret školstva.

Govoreći o konkretnim podatcima, Cvek je naveo da „i u ovim kriznim vremenima, u 2014. god. uspjelo se izdvojiti 2,5 milijuna kuna za investicije u školstvo i održavanje, odnosno stvaranje boljih uvjeta za djecu Grada Pule, za razne programe u školstvu 1,5 milijuna kuna, za produženi boravak u svim osnovnim školama 2,5 milijuna kuna te preko milijun kuna za socijalni program, odnosno za kupnju udžbenika, marende i produženi boravak. Sveukupno čak 7,5 milijuna kuna.“

„Izgradnja i nadogradnja škola, jednosmjenska nastava i brojne proračunske stavke za poboljšanje školskih uvjeta dobar su pokazatelj što nam je primarno osiguravati svojoj djeci u osnovnim školama, a to su jednake uvjete školovanja“, istaknuo je Cvek.

Napomenuo je da se konstantno iznosi primjer Grada Zagreba, koji plaća udžbenike za sve osnovnoškolce i srednjoškolce, ali se često zaboravlja da tamošnja djeca do nedavno imali trosmjensku nastavu, znači u školi su do večersnjih sati, a u dvije trećine škola i dalje imaju dvosmjensku nastavu.

Na temu udžbenika, Cvek se zapitao zašto Ministarstvo obrazovanja „inzistira na kupnji novih udžbenika kad su sami nastavnici i roditelji potvrdili da se radi o nekakvim sitnim, kozmetičkim i grafičkim izmjenama, a nikakvim izmjenama gradiva“ te  dodao da se velikim kaznama prijeti nastavnicama ukoliko dozvole djeci da dođu sa starim udžbenicima u školu.

„Da li netko u Ministarstvu ima od toga osobni interes ili se samo radi o nesposobnosti i neimanju senzibiliteta za roditelje u ovoj teškoj situaciji u državi?“ naglašeno je upitao Cvek.

Na kraju, predsjednik IDS-a Pule Valter Boljunčić poručio je kao gradski vijećnik i dugogodišnji profesor kako želi naglasiti da mu je osobno neprihvatljivo što pojedini gradski vijećnici koriste ovu temu za prikupljanje jeftinih političkih poena, „ako ih uopće mogu skupiti kad jednom mjesečno iz Zagreba dolaze u Pulu“.

„Riječ je o obrazovanju naše djece, što je po mom mišljenju jedna od najvažnijih stvari, a volim vjerovati da je to tema koja nadilaziti stranačke podijele, te da svi zajedno moramo našoj djeci omogućiti što kvalitetnije školovanje“, zaključio je Valter Boljunčić.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa