Sakralna baština Vodnjanštine za razvoj vjerskog turizma

0
Vodnjan je povijesni Grad, Grad kojeg su gradile brojne civilizacije i različite kulture
Vodnjan je povijesni Grad, Grad kojeg su gradile brojne civilizacije i različite kulture

U Vodnjanu je 15. rujna održan okrugli stol i konferencija za medije na temu Razvoj kulturnog i vjerskog turizma, s posebnim osvrtom na sakralnu baštinu Vodnjanštine i svjetsku jedinstvenost koja je pohranjena u crkvi Sv. Blaža.

U prostoru Palače Portarol okupio se velik broj uzvanika, gostiju i predstavnika medija, a cjelokupni program vodila je članica udruge novinara u turizmu IO FIJET Vesna Jurić Rukavina. Bila je ovo prigoda da se istaknu neprocjenjive vrijednosti koje se nalaze u Vodnjanu, kao što su stotine relikvija te svjetski poznata neraspadnuta Tijela svetih, ali i pogleda kraći video zapis, koji te vrednote donosi na svjetlost dana svakom gledateklju.

Okupljenom skupu obratili su se redom gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, istarski župan Valter Flego, predsjednica FIJET HR Tina Čubrilo, biskup u miru msgr. Ivan Milovan, župnik i tajnik Odbora za pastoralni turizam HBK msgr. Marijan Jelenić i ministar turizma Republike Hrvatske Darko Lorencin.

Već samo okupljanje u Palači Portarol posebno je značajno za Vodnjanštinu i Vodnjan pošto je palača nedavno obnovljena te predstavlja idealnu lokaciju za raspravljanje i usmjeravanju budućih koraka na temu kulture i vjerskog turizma.

Gradonačelnik Vodnjana je istaknuo veliku važnost i vrijednost okupljanja na navedenu temu jer su to područja koja itekako mogu posebno istaknuti Vodnjan, Istru i Hrvatsku na svjetskoj mapi turističkih destinacija.

"Vodnjan je povijesni Grad, Grad kojeg su gradile brojne civilizacije i različite kulture pa se danas na Vodnjanštini mogu pronaći brojna arheološka nalazišta koja svjedoče o specifičnosti i značajnosti Vodnjana", istaknuo je Vitasović te dodao da je Vodnjan primjer gradskog središta turističkog obilježja - dvojezične kulture i heterogenog stanovništva.

„Vodnjanski urbani organizam prepoznao je u sebi nekadašnje civilizacijske sastavnice, ali se u danim okolnostima morao usmjeriti prema nekome novom etnokulturnom, gospodarskom i populacijskom ustrojstvu, prema nekoj novoj povijesnoj mogućnosti koja će biti sretan spoj plodonosnih zasada tradicije i duha novoga doba. Svakako je važno naglasiti da je u godini otkriće Amerike, 1492., Vodnjan proglasio svoj Statut u kojem su bili popisani zakoni i običaji za što bolje funkcioniranje mjesta", kazao je Vitasović.

Klaudio Vitasović, msgr. Marijan Jelenić, Valter Flego i Darko Lorencin
Klaudio Vitasović, msgr. Marijan Jelenić, Valter Flego i Darko Lorencin

Skup je omogućio svim govornicima da izraze mišljenje i želje o smjeru razvoja posebice vjerskog turizma u Vodnjanštini. Svakako su sve strane potvrdile da je to jedan vrlo važan segment turizma kojega se mora podržati i nastaviti razvijati jer su neprocjenjive vrijednosti kulturnog i vjerskog značaja još uvijek nedovoljno istražene i neotkrivene.

Grad Vodnjan je već dulji niz godina ulagao i nadalje sustavno ulaže značajna sredstva u obnovu starogradske jezgre, naselja i očuvanje kulturnog nasljeđa i baštine. Želja je da se nastavi razvijati i ulagati u zajedničke projekte Grada i Župe Sv. Blaža koji će privući brojne turiste željne posebnog oblika turizma i specifične ponude koju nudi kulturni i vjerski turizam.

Promocija koja bi trebala biti zajednička objedinjavala bi isticanje vrijednosti i kulturno-vjerskog blaga kao što su: Sveta Tijela - fenomen neraspadnutosti, jedinstven primjer na širem području, Zbirka sakralne umjetnosti - iznimna zbirka sakralne umjetnosti i relikvija, Muzej krščanstva na otvorenom - gotovo stotinjak crkava i crkvica nalazi se na području Vodnjanštine, te posebno Sveta Foška - crkva, važan kulturno-povijesni spomenik koji je odavno postao dio hrvatske umjetnosti i poznato mjesto hodočašća u Istri.

Sve navedene sakralne vrijednosti nastojat će se što kvalitetnije turistički valorizirati uz nadu da će Vodnjan dobiti podršku Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i Istarske županije. Uz razradu i definiranje konkretnih planova te podršku spomenutih institucija, poštivajući sva pravila struke i nadležnog Konzervatorskog odjela, neotkrivena blaga Vodnjana mogu uskoro postati osnovni razlog za dolazak u Istru. Odmak od ponude "samo sunce i more", ovo bi predstavljalo važnu prekretnicu u razvoju istarskog i hrvatskog turizma.

Za sam kraj, gradonačelnik Vodnjana je citirao poznatog književnika Fulvia Tomizzu ne bi li se dotaknuo neotkrivenih kulturno-vjerskih bogatstava što Vodnjan ima: „Vodnjan se ne uspijeva nikada dokraja otkriti. Upoznaje ga se malo po malo, poput stare ljubavi, povjerljivog prijatelja.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa