Podnesena prijava protiv pulske Plinare: Nisu ispitane instalacije

0
Direktor Plinare Dean Kocijančić
Direktor Plinare Dean Kocijančić

Nakon obavljenog izvanrednog inspekcijskog nadzora u pulskoj Plinari u kojemu je utvrđeno da ista nije obavljala potrebna ispitivanja plinskih instalacija, podnesena je prekršajna prijava protiv pravne i odgovorne osobe tvrtke.

Stoji to u odgovoru Uprave za upravne i inspekcijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova na prijavu koju su 3. rujna, protiv protuzakonitih postupanja Plinare, podnijeli Vladimir Filipović, predstavnik stanara zgrade u ulici Veruda 17, Vlado Šegon, predsjednik Mjesnog odbora Nova Veruda, Igor Tomišić, ovlašteni voditelja ispitivanja plinskih instalacija, te Mauricio Licul, nezavisni gradski vijećnik Grada Pule.

Prijava se sastojala od dva dijela:

1. Dio - Navedeno je da Plinara uopće ne obavlja propisana ispitivanja plinskih instalacija, da ista bez tih ispitivanja usmeno proglašava postojeće plinske instalacije neispravnim te da ista niti ne izrađuje ni dostavlja potrošačima izvještaje o obavljenim ispitivanjima plinskih instalacija, što je sve u suprotnosti sa Zakonom o zapaljivim tekućinama i plinovima, a što je još žalosnije u suprotnosti je i sa samim njihovim vlastitim pravilnikom Plinare.

2. Dio - Navedeno je da ovakvo postupanje Plinare d.o.o. odnosno prikrivanje činjenica dovodi u zabludu postojeće potrošače gradskog plina te ih se tako navodi da na svoju imovinsku štetu trebaju izraditi nove plinske instalacije što prema kaznenom zakonu predstavlja kazneno djelo prevare.

Nadalje, u odgovoru Uprave za upravne i inspekcijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova, stoji i da protiv prekršajnih prijava stranke nisu koristile pravo izjavljivanja žalbe, što drugim riječima predstavlja priznanje krivnje Plinare za te protuzakonite radnje. Također se navodi da je prijava proslijeđena Ravnateljstvu policije na znanje i moguće postupanje i to u svezi njenog drugog dijela, koji se odnosi na kaznenu odgovornost za prevaru.

Savjeti potrošačima

Mario Licul je postojećim potrošačima gradskog plina u Puli koje očekuje prelazak na korištenje prirodnog plina rađanima, dao i nekoliko, kako ih je nazvao, korisnih savjeta: „Nikako ne pristajte na usmene zahtjeve Plinare da biste trebali izraditi novu plinsku instalaciju, zahtijevajte da vam prethodno ispitaju postojeću plinsku instalaciju, te da vam izrade i dostave kompletan izvještaj o tome. To je Plinara dužna učiniti temeljem navedenog Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima koji propisuje i sadržaj tog izvještaja tako da ne nasjedate na izvještaje izrađene na jednom papiru. To nisu izvještaji u skladu sa zakonom“.

Ostale potrošače prirodnog plina u Puli koji su prije trošili gradski plin i koji su na gore opisani način natjerani na izradu novih plinskih instalacija, zamolio je za strpljenje dok se okonča drugi dio prijave, nakon čega će ih moći savjetovati što da učine po tom pitanju.   

„Želim iskoristiti ovu priliku da zahvalim g. Šegonu, g. Filipoviću, te posebno g. Tomišiću na suradnji i rasvjetljavanju, te rješavanju ovog velikog pulskog problema sa stanovišta plinarske i energetske struke, ali i predmetne zakonske regulative bez čije pomoći meni samom sve ovo ne bi bilo moguće. Također želim i javno poručiti svima onima koji od mene traže , na dnevnoj bazi, da nekome progledam kroz prste ili da na neke stvari „zaškiljim“ - dokle god budem sjedio u predstavničkom tijelu Grada Pule, nema gledanja kroz prste NIKOME i nema nikakve tolerancije prema onome tko moje sugrađane krade, laže ili vara“, odlučno je poručio Licul.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa