Ukida se Kiklop za inozemnog autora i slikovnicu, a uvodi za nakladnika godine

0
Književna nagrada Kiklop utemeljena je 2004. godine
Književna nagrada Kiklop utemeljena je 2004. godine

Književna nagrada Kiklop utemeljena 2004. godine kao godišnja nagrada za revaloriziranje nakladničke struke i postavljanja stručnih kriterija u vrednovanju autorskog rada ove godine održat će se jedanaesti put zaredom. 

Na temelju Statuta nagrade Kiklop, Upravni odbor u sastavu: Bruno Kragić, predsjednik, Nives Tomašević, potpredsjednica, i članovi Nataša Medved, Irena Miličić, Emica Kalogjera Rogić, Zdenko Ljevak i Dragana Vujatović 12. rujna 2014. izglasali su promjene u Pravilniku nagrade, a koje se odnose na kategorije knjižne nagrade i njezino biračko tijelo. 

Kiklop u 12 kategorija

Ovogodišnja nagrada Kiklop dodjeljivat će se u dvanaest kategorija. Jednoglasno su donesene odluke Upravnog odbora za ukidanje kategorije inozemnog autora godine i za ukidanje kategorije slikovnica godine. U kategoriji knjiga godine za djecu i mladež nakladnici će moći nominirati i slikovnicu.

Ponovno se uvodi kategorija za oblikovanje knjige godine i po prvi puta se uvodi kategorija za nakladnika godine. O nagradi za nakladnika godine, isto kao i o nagradi za životno djelo, neće odlučivati široko biračko tijelo, već Upravni odbor. Nagrada za oblikovanje knjige godine uručivat će se grafičkom dizajneru/dizajnerici iz Hrvatske za zapaženo oblikovanje knjige objavljene u Republici Hrvatskoj. Zbog ove kategorije proširilo se i glasačko tijelo Kiklopa na članove Hrvatskog dizajnerskog društva i na članove Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, sekcije za grafički dizajn i vizualne komunikacije.

Kategorije koje prema rezultatima glasovanja stručnog biračkog tijela u dva kruga dodjeljuje Utemeljitelj nagrade za 2014. godinu su: urednik/ica godine, prozno djelo godine, debitant/ica godine, pjesnička zbirka godine, knjiga eseja godine, publicistička i znanstveno-popularna knjiga godine, znanstvena knjiga godine, knjiga godine za djecu i mladež, prevoditelj/ica godine i oblikovanje knjige godine.

Kategorije koje dodjeljuje Utemeljitelj na prijedlog Upravnog odbora su: nagrada za životno djelo i nagrada za nakladnika godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa