Večeras u Labinu otvorenje Bijenala industrijske umjetnosti

0
Ivan Novak, Sanja Švrljuga i Dean Zahtila
Ivan Novak, Sanja Švrljuga i Dean Zahtila

Bijenale industrijske umjetnosti ili IAB – „Industrial Art Biennial“ u organizaciji Labin Art Expressa bit će otvoren 19. rujna u 20 sati u Lamparni izložbom „Crveni reviri“ slovenske umjetničke udruge Laibach, najavili su 18. rujna na konferenciji za novinare predsjednik udruge L.A.E. Dean Zahtila, umjetnička direktorica Bijenala i voditeljica programa Sanja Švrljuga te Ivan Novak, vođa Laibacha.

Otvaranje na Pjacalu pod šohtom s koncertom Laibacha otkazano je budući da sve prognoze vremena najavljuju kišu. Na otvorenju u Lamparni očekuju se Tomislav Petrinec, voditelj Konzervatorskog sektora Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture, Vladimir Torbica , pročelnik odjela za kulturu Istarske županije, Branko Franceschi, selektor i kustos Bijenala te gradonačelnik Tulio Demetlika.

Češka umjetnička udruga Autopsia održat će u subotu, 20. rujna u 21 sat izložbu pod nazivom „Čelična knjiga“, a u 23 sata koncert.  U nedjelju, 20. rujna u 20 sati, preformans pod naslovom „Resume“ održat će hrvatska umjetnica Kata Mijatović.

Do kraja Bijenala 4. listopada nastupit će ukupno 16 umjetnika iz Slovenije, Češke, Srbije, Švedske, SAD-a, Velike Britanije, Bosne, Japana i Hrvatske, a program se sastoji od izložbi, koncereta, performansa, instalacija i projekcija. Prateći događaj Bijenala bit će simpozij „Rudarsko nasljeđe, generator kulturnog, gospodarskog  i turističkog razvja“, kojega za 26. rujna organiziraju Grad Labin u sklopu projekta MINHER i L.A.E. u sklopu projekta Rudnici kulture.   

„Ovaj Bijenale nije prvi, nego nulti. Radi se pilot projektu, probnom balonu s ciljem da vidimo kako će na njega reagirati publika, lokalna i šira zajednica te potencijalni financijeri, kazao je Zahtila.

„Ideja je napraviti umjetnički projekt koji ima direktne veze s industrjalizacijom i s tendencijom predstavljanja nedavno zastupljene oblasti u umjetnosti koja je vezana uz industrijalizaciju i postindustrijalizaciju, na njihove političke i ekonomske reprekusije i na način na koji umjetnici reagiraju na takve društvene situacije. Festivala takvog tipa u Hrvatskoj i regiji, a i šire nema, a Lamparna i Labin se prirodno nameću kao izvorište takvog projekta. Namjera nam je pretvoriti ga u svojevrstan turistički brend“, kazala je Švrljuga.

Festival želi privući široki raspon umjetnika i načina izražavanja, od doslovnog prikazivanja do upotrebe novih tehnika i materijala. Na tragu te koncepcije program Bijenala osmislio je Branko Franceschi, iskusni povjesničar umjetnosti koji je dvaput obavio selekciju radova za nastup Hrvatske na bijenalu u Veneciji.  

Konferencija za novinare je održana u izložbenom prostoru gdje je već bio postavljen dio „Crvenih revira“, odnosno u prijevodu „Crvene četvrti“. Radi se o grafikama slovenskog autora Janeza Kneza nastalih 60-ih godina tehnikom linoreza, koje je Laibach koristio kao svoj poetski manifest. Originalni radovi su uvećani i na njima je obavljena intervencija u obliku crvenog križa. 

„Crvene četvrti je naziv koji se odnosi na Trbovlje, Zagorje i Hrastnik, nekada poznate po izuzetno snažnoj i raznolikoj industrijskoj proizvodnji temeljenoj na rudnicima ugljena. Tu su uvijek nastajali neki radnički protesti, pa je tu formirana i Komunistička partija Slovenije. Originalne grafike bile su naručene od industrije koja je na njima prikazana, odnosno nalazile su se na zidovima tvornica koje se na njima vide. Danas više ništa od toga ne radi i zato smo ih precrtali crvenim križevima. Prvi put su bile izložene u povodu 30. obljetnice Laibacha, u prostoriju u Trbovlju u kojoj je formiran“, objasnio je Novak. (Tekst i foto: Robi Selan)          

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa