U Baratu po 18. put zakantali istrijanske kante

0
Marija i Milan Kranjčić iz Žminja
Marija i Milan Kranjčić iz Žminja

Osamnaesti susret istarskih narodnih pjevača "Zakantajmo istrijanske kante" održan je proteklog vikenda u Baratu gdje se ova manifestacija odvija 11. put zaredom. Tone i Nela Cerin iz Pule, ali porijeklom Prikodražani, pjesmom "Priko Drago naša, oj ti rodni kraju", dobili su čast da otvore smotru tradicionalnog istarskog pjevanja na tanko i debelo. Prije njih nastupili su članovi najmlađe folklorne skupine KUD-a Dvigrad, predvođeni mentoricom Smiljanom Marić koji su zaplesali balun i sette passi.

Publike u Baratu nije nedostajalo. Zbog najave kiše, manifestacija je održana u mjesnom odboru u školi koji je bio ispunjen kantadurima te gostima i ljubiteljima istarske tradicije. U svom obraćanju načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman naglasio je da je "istarski kanat u Baratu doma i to je njegovo prirodno stanište". Jurman je istaknuo da je ovo jedinstvena manifestacija koja okuplja sve kantadure Istre, čime se njeguje ljubav prema kulturi i istarskom tradicijskom pjevanju te da će Općina Kanfanar i dalje podupirati ovaj vrijedan kulturni događaj. Na kraju se za doprinos u realizaciji zahvalio i mještanima i članovima Boćarskog kuba Barat.

Podsjetimo, inicijator ove hvalevrijedne manifestacije bio je etnomuzikolog Renato Pernić. Danas tu tradiciju nastavlja njegov sin Daniele koji je pored Općine Kanfanar i organizator manifestacije. Istaknuo je da je ista dobila dodatno na značaju kada je 2009. istarska ljestvica uvrštena na popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, a ovakvi susreti u manjim mjestima ponovno bude i društveni život. Kako je naglasio, upravo je na najmlađima da gaje poseban izričaj pjevanja na tanko i debelo, a ovaj im je susret samo poticaj da ga vrednuju i očuvaju. U početku su se ovi susreti održavali u Klarićima i Orbanićima, a od 2004. godine i izdavanja dvostrukog CD-a „Naša kanta, naša besida“, čiji je inicijator i organizator projekta sam voditelj programa Davor Ban, domaćinstvo susreta preuzima Barat.

Posebnim su aplauzom pozdravljeni i članovi medulinskog Društva kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula, koje vodi gosp. Miho Orlić. Iz Medulina su u Barat došli Diego Križanac, Emili i Danijel Radolović i Ana Peršić, a zatarankali su novitale Dorijan Jurkota i Matteo Radolović. Na susretu su se publici po prvi put predstavili ženska vokalna skupina Brajde iz Poreča (Klaudia Kovačić-Žigante, Denis Mikatović-Jugovac i Dorijana Čitar), ženska vokalna skupina Frndalice iz Lanišća (Ana Grbac, Doris Mejak, Patricija, Ana, Marina i Irena Šverko) te KUD Rakalj (Mauro Valić, Romina Perišić, Ivana Fonović). S druge strane, Stari Roverci (Mario Butković Korut, Miho i Petar Orlić) već su dugogodišnji posjetitelji Prikodrage kao i mladi Noel Šuran koji je zapjevao sa Laurom Benčić iz Pazina i Vinkom Zidarić iz Lindara. Osim Frndalica, glas Ćićarije čuo se i preko vokalne skupine KUD-a Žejanski Zvončari iz Žejane koji njeguju bugarenje na istroromanskom dijalektu.

Publiku su svojim tradicionalnim nastupima počastili redom braća Luciano i Dean Kliman, Mauricio Mirković, Jože Jurkota, Mate Pucić, Željko Perković, Tone Rojnić, Darko Jakus, Franjo Šugar, Rafe Glavaš, Josip Broskvar, Rudolf Diković, Cvitko Kliba, Milio Orlić, Josip Galant i njegova sestra Marija Roce. Iz RKUD-a Rudar, pak, zapjevali su Paola i Franko Kos iz Kosi i Bruno Matošić iz Sv. Nedelje. Tradicionalno, u Barat su došli i brojni članovi KUD-a Mate Balota iz Raklja: Cvitko Brgić, Nevija Gregorinić, Klaudio Knapić i Josip Vlačić. Od domaćina, nastupili su Šime Uležić, Ivan Pauletić Nićo, Milan Červar i Elio Babić.

Među nastavljačima tradicije pjevanja na tanko i debelo valja spomenuti i pulsku žensku vokalnu skupinu Lastavice (Sara Sinčić, Mattea Radoslović i Jelena Samardžija) koju vodi Branko Pernić i koje su izvele narodnu pjesmu "Plovi mi plovi".

Na smotri se naime obnavljaju prijateljstva, pa se na licu mjesta pjevači miješaju i stvaraju nove kombinacije, koje bi moderni nazvali „featuring“. Uglavnom, većina ih poznaje stilove (verse) pjevanja drugih krajeva, pa se u vremenima ubrzanih komunikacija i radijskog populariziranja kante udružuju. Mogli su se čuti svi načini izvođenja istarske narodne pjesme, a nastupili su pjevači iz cijele Istre.

Od obiteljskih nastupa izdvajamo žminjski bračni par Mariju i Milana Kranjčića, zatim nastup Đordana Sirotića sa kćerkama Dorijanom Legović i Dijanom Banko te unukama Katjom Sirotić i Anđelinom Banko. Pored njih tu su još nezaobilazni Prikodražani Anđelo Červar i njegova sestra Ana Lanča koja je još zapjevala sa kćerkom Jasnom Stanić i unucima Tonijem Stanić i Tamarom Ostoni Stanić.

U preko dva sata programa, izredalo se više od 90 sudionika što dosad zasigurno spada među posjećenije susrete. Svim pjevačima je kao znak zahvalnosti za sudjelovanje uručena zbirka poezije Marije Sošić "Vrata duše". Ovogodišnja manifestacija zaključena je citatom legendarnog prikodražanskog kantadura Ivana Radetića - Šimajića: "Doklegot nas črna zemlja ne zagrme je lazno da se plač va kanat obrne" .

Za kraj spomenimo i nastup Edija Maružina i Marije Rojnić koji su zaradili buran pljesak i oduševljenje gledatelja. Nakon službenog programa u Baratu je uslijedila fešta. Uz tradicionalan domjenak, tu se zapjevalo u opuštenoj i domaćoj atmosferi, pa je pjesma odzvanjala Prikodragom do kasno u noć. (Ivan Ban)

Medulinsko Društvo kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula
Medulinsko Društvo kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula
Romina Perišić, Mauro Valić i Ivana Fonović
Romina Perišić, Mauro Valić i Ivana Fonović
Diana Banko, Katja Sirotić, Dorijana Legović, Anđelina Banko
Diana Banko, Katja Sirotić, Dorijana Legović, Anđelina Banko
Elio Babić, Ivan Pauletić Nićo, Marija Rojnić, Milan Červar
Elio Babić, Ivan Pauletić Nićo, Marija Rojnić, Milan Červar
Vokalna skupina Lastavice iz Pule
Vokalna skupina Lastavice iz Pule
Medulinsko Društvo kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula
Medulinsko Društvo kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula
KUD Žejanski Zvončari iz Žejana
KUD Žejanski Zvončari iz Žejana
Josip Galant, Dean Kliman, Mauricio Mirković, Edi Maružin, Darko Jakus, Luciano Kliman
Josip Galant, Dean Kliman, Mauricio Mirković, Edi Maružin, Darko Jakus, Luciano Kliman
Vokalna skupina Frndalice iz Lanišća
Vokalna skupina Frndalice iz Lanišća
Vokalna skupina Brajde iz Poreča
Vokalna skupina Brajde iz Poreča
Vinko Zidarić i Noel Šuran
Vinko Zidarić i Noel Šuran
Noel Šuran i Laura Benčić
Noel Šuran i Laura Benčić
Noel Šuran i  Šime Uležić
Noel Šuran i Šime Uležić
Voditelj programa Davor Ban
Voditelj programa Davor Ban

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa