Kome je to šest tisuća kuna prezira vrijedna plaća?

0
Mnogi nezaposleni danas bi bili sretni s bilo kakvim poslom i plaćom
Mnogi nezaposleni danas bi bili sretni s bilo kakvim poslom i plaćom

„Kako mislite dobiti i zadržati pravnika s položenim pravosudnim ispitom za plaću od 6.000 kuna?“ To je pitanje postavio Darko Vidmar, voditelj pazinskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, u dopisu kojega je uputio raškoj načelnici Gloriji Paliska Bolterstein u povodu preustroja općinskog Jedinstvenog upravnog odjela.

Da, Vidmar je u pravu, šest tisuća kuna ili 800 eura premala je plaća za visokoobrazovanog radnika, ali ima li taj pravnik izbora? Koliko ljudi s fakultetom radi za nešto više od četiri tisuće kuna i sretni su što je tako? Ili, koliko njih lomi leđa da bi namaklo tih šest tisuća?

Problem je što nam za pristojan život treba 1.200 do 1.500 eura ili kojih 12 tisuća kuna, koliko iznosi prosječna plaća u normalnoj članici EU. U Hrvatskoj si tu plaću „naštimaju“ svi koji to mogu: načelnici i gradonačelnici, župani, pročelnici i direktori ovoga i onoga. U tome je razlog poplave raznih „agencija za istraživanje ruda i gubljenje vremena“ .

A među te koji koji su se izdigli iznad prosječnog hrvatskog sivila i koji smatraju da se za tamo nekih pet – šest tisuća kuna ne vrijedi ni ustati iz kreveta spadaju i čelnici sindikata. Lijepo je što Vidmar radi posao za koji je plaćen i zalaže se za više plaće radnika, ali trebao bi imati kontakt s realnošću, što mu, ako je suditi prema navedenom pitanju raškoj načelnici, bolno nedostaje. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa