Zbog 50 biciklista tri i pol sata u koloni zaustavljeno tri tisuće ljudi

0
Biciklistička utrla Istra Girofondo
Biciklistička utrla Istra Girofondo

"To je pravi skandal", tako je Robert Marušić, jedan od koordinatora Dana tartufa koji se vikendom održavaju u Livadama, prokomentirao to što je prošle nedjelje zbog sudionika trećeg izdanja međunarodnog biciklističkog maratona Istria Granfondo, na tri sata i pol zaustavljen promet na dijelu državne ceste u dolini Mirne dok su Livade u cijelosti bile prometno izolirane. Maraton bez ikakvih najava i upozorenja i bez adekvatnih alternativnih pravaca.

Marušić, koji je bio jedna od „žrtava“ biciklističkog maratona, iznio je svoje trosatno iskustvo čekanja na svega 50-ak biciklista zbog kojih je zaustavljeno gotovo tri tisuće ljudi.

Krenuo je u 11 sati iz Buzeta prema Livadama. Već nakon skretanja za Istarske Toplice primijetio kolonu vozila i naletio na prvu "barikadu" kod raskrižja sa skretanjem lijevo za Valice i Butonigu te desno za Gradinje.

„Stajali smo tamo u koloni da bio svakih pet minuta prošao jedan biciklist. Policajci su vrlo korektno radili svoj posao. Čim je bila pauza propuštali su vozila. To je još bilo prihvatljivo. Krenuo je  dalje i došao na Motovunski most, policija je tu međutim u potpunosti zaustavila promet, odnosno nije dozvoljavala skretanje desno na cestu za Livade i ravno za Ponte Porton. Moglo se skrenuti samo lijevo prema Motovunu.

Bijes vozača

Državna cesta na tom je dijelu bila blokirana gotovo tri i pol sata, sve dok zadnji biciklist nije prošao. To je izazvalo bijes vozača koji su počeli okretati na cesti, no uzalud kada nije bilo alternativnog pravca za Livade. U jednom trenutku kolona je dosegnula i kilometar, a vozači na začelju nisu ni znali što se događa“, priča Marušić.

Istria Granfondo koju organizira klaster Sjeverozapadne Istre, koji čine turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja te kompanije Istraturist Umag i Laguna Novigrad, lijepa je biciklistička i turistička priča, kaže Marušić, ali ne može se odvijat nauštrb sjeverne Istre.

- Radujemo se svakoj aktivnosti u Istri, no ne smije zaustaviti život u dolini rijeke Mirne na tri i pol sata, u špici sezone tartufa, sajma tartufa i nedjeljnog ručka. Na oprtaljskom području tridesetak je ugostiteljskih objekata, koji od toga žive, a nije zanemarivo ni to da je u marketing je u zoni tartufa zadnjih desetak godina uloženo više od milijun kuna da bi se privuklo posjetitelje, a onda ih se ostavilo da stoje u koloni“, istaknuo je Marušić. Naglasio je također da kompromisa mora biti, neka biciklisti tom dionicom voze prijepodne ili poslijepodne ili pak sporednim cestama, ali se više ne bi smjelo događati da u vrijeme ručka, u špici sajma tartufa koji privuče dvije, tri tisuće ljudi, mora satima čekati u koloni da bi prošlo "pedesetak" biciklista. „Tko je odgovoran za to ne znam, ali prozivam osobu koja je dala suglasnost za zatvaranje državne ceste“, izjavio je Marušić. (Luka Pavletić - Radio Zona)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa