Pavelić antifašist za 20%, Mussolini za 10% istarskih srednjoškolaca

0
Benito Mussolini
Benito Mussolini

Poražavajuće rezultate dobili su povjesničari dr. sc. Milan Radošević, Dragan Sokolović i Igor Jovanović u anketi koju su proveli među istarskim srednjoškolcima na temu “Što istarski srednjoškolci znaju o antifašizmu”, piše Večernji list.

Primjerice, dvadeset posto učenika Antu Pavelića svrstalo je u vođe antifašizma, a deset ih je posto u toj ulozi prepoznalo Benita Mussolinija. Četrdeset posto drži da antifašizam nije bio totalitarni sustav. Još je niže znanje o počecima antifašizma – 57 posto anketiranih učenika drži da se antifašizam “rodio” tijekom Drugog svjetskog rata, a 17 posto misli da je pokret nastao nakon Drugog svjetskog rata.

Uče u školi i iz okoline

Anketa je predstavljena na znanstvenom skupu “(Anti)fašizam u prošlosti i sadašnjosti” koji se prošli tjedan održao u Puli. – Rezultati su zabrinjavajući, ali nisu katastrofični. Riječ je o učenicima drugog razreda i oni će još učiti o tome u četvrtom razredu kada na red dođe moderna povijest. Rezultate treba uzeti i s dozom opreza jer nisu samo škole krive za njih nego okolina, plasiranje informacija kroz medije i instrumentaliziranje antifašizmom za skupljanje političkih poena – kazao je M. Radošević s pulskog Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a.

Istraživanje je provedeno od travnja do lipnja među 648 učenika drugih razreda srednjih škola u Bujama, Buzetu, Labinu, Poreču, Puli i Rovinju. U anketi je sudjelovalo 14 škola – 13 hrvatskih i jedna talijanska – svih usmjerenja, od gimnazije preko medicinske do strukovnih.

Sloboda na prvom mjestu

– Mene rezultati nisu iznenadili, pa i na fakultetima studenti miješaju neke elementarne pojmove. A oni o tome trenutačno ne uče, sada obrađuju srednji vijek, a s informacijama su bombardirani kroz medije i kućni odgoj. Bilo bi dobro kad bi se rezultati usporedili s drugim županijama. Naše područje nije bilo obuhvaćeno ratom – drži Jovanović, profesor povijesti u Osnovnoj školi Vela Ves u Puli. Napominje i da više od trideset posto učenika drži da se o antifašizmu najviše govori u školi. U anketi su bile dvije kategorije pitanja: opća kultura i moralne vrednote.

Učenici su u moralnoj kategoriji među šest ponuđenih vrijednosti antifašizam stavili na posljednje mjesto, a na prvo slobodu pojedinca. Anketa je imala ukupno šesnaest pitanja, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa