Bina Istra od države dobiva 210 milijuna a izvješće o poslovanju skriva kao poslovnu tajnu

0
Bina Istra upravlja i Tunelom Učka
Bina Istra upravlja i Tunelom Učka

U nedavno objavljenom "Izvješću o poslovanju trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku" za prvo polugodište 2014., nedostaju dvije tvrtke - koncesionari autocesta Bina Istra i Autocesta Zagreb – Macelj, otkriva Index.hr.

Iako izvješće obuhvaća 56 tvrtki i organizacija, uključujući i agenciju Alan, državnu tvrtku koja se bavi trgovinom oružjem i čiji podaci su uredno objavljeni, koncesionari autocesta odlučili su da je od njihovog posebnog i strateškog interesa ne objaviti polugodišnje podatke o poslovanju.

Kako se navodi u obrazloženju, njihovi podaci nisu objavljeni jer su tvrtke odlučile da se radi o poslovnoj tajni.

"U okviru ovog izvješća dostupnog javnosti, izostavljena su Društva Autocesta Zagreb - Macelj d.o.o. i Bina Istra d.d., koja su podatke o svojem poslovanju okarakterizirala kao poslovnu tajnu, te se stoga ne objavljuju u ovome Izvješću."

Osim što su "tajnovite", radi se o tvrtkama koje su u suvlasništvu države i primaju stotine milijuna kuna proračunskog novca.

AZM-u 96 milijuna, Bina Istri 210 milijuna kuna iz proračuna

Autocesta Zagreb - Macelj d.o.o. (AZM) u kojem je država 49-postotni vlasnik, prema podacima iz državnog proračuna ove će godine primiti preko 96 milijuna kuna. Kako je vidljivo iz dokumenata na stranicama Ministarstva financija, od ukupnog iznosa 58,1 milijun nalazi se na poziciji "subvencija trgovačkim društvima", dok se 38,5 milijuna vodi kao "izdaci za dane zajmove trgovačkim društvima izvan javnog sektora".

Na upit koliko dobivaju iz državnog proračuna iz AZM-a su nam odgovorili da "traženi podatak ne mogu objaviti bez suglasnosti davatelja koncesije".

Neobjavljivanje izvještaja pravdaju odredbama ugovora o koncesiji: "Navedeni Izvještaj sadrži podatke koji su Ugovorom o koncesiji klasificirani kao povjerljivi te nisu za javno objavljivanje“, stoji u odgovoru AZM-a.

Bina Istra d.d. prema podacima koje smo dobili od tvrtke i Ministarstva prometa u prosjeku je od 1995. do 2014. godine primala 13,95 milijuna eura. Prema podacima iz državnog proračuna, za ovu godinu će tom koncesionaru biti isplaćeno čak 210 milijuna kuna.

"U Izvješću o poslovanju trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u prvom polugodištu 2014. godine, financijski podaci Bina-Istre d.d. nisu objavljeni zato jer Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH (94/13) nije propisana obveza Bina-Istre d.d. na dostavu traženih podataka", odgovorili su iz Bina Istre na upit o nedostavljanju polugodišnjih izvješća, uz napomenu da se izvješća za prethodne godine mogu pronaći na stranicama Financijske agencije.

U Ministarstvu financija i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) ne vide ništa sporno u neobjavljivanju izvješća.

Objava podataka mogla bi im ugroziti gospodarske interese!?

"Prilikom zaprimanja podataka za ovaj radni materijal od navedenih poduzetnika je navedeno kako se podaci korišteni za izradu polugodišnjeg izvješća smatraju poslovnom tajnom, a isto je rečeno od strane samih Uprava, a za čega postoje valjani razlozi, uređeni poslovanjem ovih trgovačkih društava. Shodno tome Ministarstvo financija je u suradnji s DUUDI odlučilo da se ovakvi podaci ipak ne objavljuju u javnosti", navode iz Ministarstva financija.

Iako se radi o koncesionarima državne imovine, koji usluge pružaju hrvatskim građanima i još primaju novac iz proračuna u Državnom uredu za upravljanje imovinom smatraju da tvrtke imaju zakonsko pravo donijeti odluku o poslovnoj tajni, ako im objava podataka može ugroziti "gospodarske interese".

"Navedena dva Društva su označila kako su podaci korišteni za izradu polugodišnjeg izvješća određeni poslovnom tajnom. Navedena dva Društva su društva koja su samostalne pravne osobe koje vode poslove i imaju zakonsko pravo donijeti odluku o poslovnoj tajni, a prema Zakonu o zaštiti tajnosti podataka ako se ocijeni da bi objavom podataka neovlaštenoj osobi mogla nastupiti štetna posljedica za gospodarske interese", odgovorili su Indexu iz DUUDI-ja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa