Lučano Martinčić: Fašističku babicu ja bih i danas bacio u fojbu!

0
Lučano Martinčić
Lučano Martinčić

„Onu babicu koja je kao fašistkinja završila u jami kod Golji, ja bih i danas, Lučano Martinčić – Pahljin od Zartinja, bacio u jamu bez trunka grižnje savjesti!“ Ove teške i nadasve emotivne riječi je Lučano Martinčić, član Udruge antifašista, izgovorio 12. listopada u Snašićima, na objedinjenom obilježavanju 71. obljetnice stradanja sela Barbići i Kunj, prve oružane partizanske borbe na Labinštini, u kojoj su poginula 43 partizana te 70. obljetnice formiranja Istarske divizije. Komemoraciju je organizirala Udruga antifašista u suradnji s općinama Sv. Nedelja i Raša.

Martinčića su na takav nastup izazvale riječi članova labinskog HDZ, koji su na nedavnoj komemoraciji žrtvama fašističkog terora kazali: „Danas se sjećamo i krikova iz jame Golji i okna Tupljak.“. Martinčić im je uputio pitanje čuju li i krikove žrtava fašističkog terora.

„Među krikovima iz jame Golji sigurno čuju i krikove babice koje je unutra završila. Bila je tolika fašistkinja da bi, kada bi zvali da pomogne žene roditi, sjela na njen trbuh i vikala: „Che vien fora sto shiavo!“ – „Neka izađe taj šćav!“. Zato je i moja majka rodila moga brata mrtvoga. Ja još čujem njezine krikove“, objasnio je svoj stav.

Tomislav Ravnić
Tomislav Ravnić

Slično misli i Tomislav Ravnić, predsjednik Udruge antifašista Istarske županije. „Fojbe su fašistički izum, oni su počeli bacati ljude u jame. Giuseppe Giglio, Mussolinijev ministar javnih radova, je o tome spjevao pjesmicu, prijeteći istarskim Hrvatima koji se usude govoriti hrvatski“, kazao je on.

Istaknuo je da je Istra u Drugom svjetskom ratu dala više žrtava nego cijela Hrvatska u Domovinskom ratu i pri tom napomenuo da poštuje časne borce iz Domovinskog rata jer su se i oni borili protiv svojevrsnog fašizma. (Tekst i foto: Robi Selan

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa