Predstavljen program Mjeseca hrvatske knjige u Poreču

0
Irides Zović
Irides Zović

U Gradskoj knjižnici Poreč u ponedjeljak, 13. listopada održana je konferencija za novinare na kojoj je ravnateljica Irides Zović najavila bogati kulturni program kojim će se obilježiti Mjesec hrvatske knjige.

„To je tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi; ima za cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje. Mjesec hrvatske knjige odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. U raznovrsne programe uključene su narodne knjižnice širom Hrvatske te brojne druge institucije“, rekla je Zović.

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2014 tradicionalno počinje 15. listopada i traje do 15. studenoga. Ravnateljica Zović najavila je bogat i raznovrstan program koji će se održavati svake srijede pod zajedničkim geslom “Knjigom u sridu”.

Rujana Jeger gostuje prva

U srijedu, 15. listopada u 19 sati gostovat će Rujana Jeger, Zagrepčanka koja je diplomirala arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bila je stalna kolumnistica u hrvatskom izdanju Cosmopolitana i Ellea. Objavljivala je u švedskom časopisu Amelia, švicarskom Du i austrijskom Die Bunte Zeitung. Piše kolumne za tportal, ženske časopise Stilist i Zaposlena žena. Godine 2001. objavila je svoj roman prvijenac Darkroom, hvaljen od kritike i publike. Nakon romana uslijedile su tri zbirke kolumni; Posve osobno, Opsjednuta i Hod po rubu. U matičnom odjelu Gradske knjižnice Poreč predstavit će svoju knjigu Bez dlake na jeziku - o psima i ljudima, koja je spoj beletristike i publicistike te prikazuje intimno viđenje posebnog odnosa između vlasnika i njihovih pasa.

U srijedu, 22. listopada 2014. godine, u 19 sati, gost knjižnice bit će Đorđe Ličina, hrvatski novinar i publicist te dugogodišnji suradnik zagrebačkog lista Vjesnik. Objavio je dvadesetak knjiga, među kojima se ističu Tragom plave lisice, Put za gubilište i Gnjida. U svojoj novoj knjizi Hrvatska: 100 katastrofa u 100 godina autor nudi čitateljima svojevrsni enciklopedijski sažetak 100 najvećih katastrofa u Hrvatskoj u posljednjih 100 godina, počevši od prometnih, tramvajskih, zrakoplovnih i željezničkih nesreća, pa sve do neobičnih tragičnih događaja. Đorđe Ličina upoznat će nas s manje poznatim detaljima tih velikih katastrofa, uvući nas u razgovore s preživjelima i svjedocima te nam ispričati mnoštvo neobičnih priča o sudbinama ljudi koji su bili sudionici tih tragičnih događaja.

U srijedu, 29. listopada 2014. godine s početkom u 19 sati, u goste nam dolazi Tomislav Perko, zagrebački putopisac, putnik, avanturist, Večernjakov bloger, rado viđen predavač na festivalima i nesuđeni osvajač „najboljeg posla na svijetu“. Njegov putopisni prvijenac “1000 dana proljeća” govori o tisućudnevnom putovanju na pet kontinenata s budžetom od svega par eura na dan. Od Irana i Pakistana do Tajlanda i Australije, autor je volontirao, radio neobične poslove, svirao gitaru na ulici, spavao u domovima nepoznatih ljudi, meditirao te na koncu sve zabilježio i napisao svoje prvo književno i putopisno ostvarenje.

U srijedu, 5. studenoga 2014. godine u 10 sati u odjelu za djecu Gradske knjižnice Poreč porečkom osnovnoškolskim učenicima predstavit će se Ana Đokić – Pongrašić.

Diplomirala je filozofiju, piše romane, kazališne tekstove, televizijske i radijske scenarije. Djela su joj objavljena u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada. Prevodi s francuskog jezika, pisala je autorske radiodrame u sklopu dramskoga programa Hrvatskoga radija. Napisala je niz slikovnica, priča za djecu, lektirnih izdanja, kazališnih tekstova za djecu i mlade: Tibor, paun bez repa, Dnevnik jednog zmaja, Nemaš pojma, Grizlijane, Pitanja princa Alma, Grozdana na zrnu bibera, Kađika, žaba pjevačica.

Verši na šterni

Ciklus “Knjigom u sridu” završit će u srijedu 12. studenoga, kada će se održati promociju pjesničke panorame Verši na šterni: 1994.-2013. “Svojevrstan je to pregled i jubilarno izdanje omiljenih nam Verši koji već dva desetljeća, na baroknoj Batistelinoj šterni - vrelu nadahnuća koje besidama ispunjava srca ljudi, nanovo okupljaju čakavske pjesnike i ljubitelje lijepe riječi. Koliko je ovaj pjesnički miting bio i ostao dobrodošao, svjedoče i brojke; u dvadeset Verši sveukupno je tiskano  1.120  pjesama, zastupljeno je 135 autora, a većina njih svake se godine ponovno raduje novim Veršima, novim rezultatima i novim nastupima u srcu Vižinade, koja uvijek rado prima sve nas željne dobre čakavske riječi”, rekla je ravnateljica Zović. Promocija će biti održana u Istarskoj sabornici u 19 sati, a zbirku će predstaviti uvaženi izbornik dr. sc. Boris Domagoj Biletić, pjesnik, esejist, književni kritičar, antologičar, publicist, prevoditelj, kulturni djelatnik, urednik i nakladnik, autor više pjesničkih zbirki i književnih kritika. Svoje pjesme kazivat će pjesnici zastupljeni u antologiji. Nakladnik zbirke je Gradska knjižnica Poreč, a pokrovitelji su Grad Poreč i Istarska županija - Upravni odjel za kulturu.

Projekt “Dam – daš; volonteri u akciji”

“U Mjesecu hrvatske knjige započinje i naša šesta sezona projekta Dam-daš: volonteri u akciji’ kojim se svake godine nanovo uspostavlja suradnja kulturne ustanove i građana u kreiranju programa razmjenjivanjem znanja, vještina i afiniteta šireći na taj način svijest o volonterskome radu u cilju neformalnoga obrazovanja usmjerenog prema potrebama za kreativnim provođenjem slobodnog vremena” najavila je ravnateljica Zović. Ovim programom knjižnica osigurava osnovne uvjete za cjeloživotno učenje, mjesto za neposredan pristup svim vrstama znanja i informacija, za kulturni razvitak pojedinaca i društvenih skupina, što su naši sugrađani i ove godine prepoznali. Formirane su 22 raznovrsne radionice, a upisi traju do petka, 17. listopada.

“Uz ovaj program ističemo i održavanje edukativno - kreativnih radionica za djecu iz ciklusa ‘Petkom u pet’ koje se svakoga petka u 17 sati održavaju u našem odjelu za djecu”, zaključila je ravnateljica Zović.

U čast proglašenja prvoga hrvatskog Zakona o bibliotekama 11. studenoga 1960. godine, Odlukom 37. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane 2010. godine u Tuhelju, 11. studeni proglašen je Danom hrvatskih knjižnica. Taj dan prigoda je da javnosti predstave svoj rad, ali i upozore na probleme s kojima se svakodnevno susreću. Knjižnice su najvažnije ustanove nacionalne informacijske infrastrukture, jednako otvorene prema svim socijalnim, kulturnim i etničkim zajednicama.

“Nakon otvaranja knjižničnog stacionara u Červar Portu i pozitivnih odjeka među sugrađanima,  Gradska knjižnica Poreč pokreće projekt “Knjiga pri ruci” koji će se ostvariti u suradnji s mjesnim odborima Grada Poreča, a zajedničkom inicijativom pokrenut će se širenje knjižnične mreže u Poreču. Po uzoru na osnivanje knjižničnog stacionara u Červar Portu, za razvoj knjižnične mreže odabran je model knjižničnog stacionara. Ovim projektom osigurale bi se osnovne knjižnične usluge i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima gradskog središta te bi se na taj način, na širem području grada Poreča, olakšao dostup knjiga svim članovima lokalne zajednice, a posebice starijim i slabije pokretnim sugađanima”, rekla je Zović te zaključila:

“Cilj naše knjižnice je da svaka knjiga pronađe svoj put do novih čitatelja te s osobitim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje prvog u nizu knjižničnog stacionara, u utorak, 11. studenog u 11 sati, u zgradi mjesnog odbora Nova Vas.”

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa