Načelnici Sv. Nedelje i Raše ogradili se od izjave Lučana Martinčića

0
Gianvaldo Klarić, Glorija Paliska Bolterstein i Loredana Ružić Modrušan, predstavnica Grada Labina
Gianvaldo Klarić, Glorija Paliska Bolterstein i Loredana Ružić Modrušan, predstavnica Grada Labina

Gianvlado Klarić, načelnik Općine Sv. Nedjelja i Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Općine Raša reagirali su na izjavu Lucijana Martinčića na skupu antifašista održanom 12. listopada u Snašićima.

„Općina Sv. Nedelja, kao organizator i Općina Raša, kao supokrovitelj antifašističke komemoracije u Snašićima, održane u nedjelju, 12. listopada, žele se ograditi od, najblaže rečeno, neprimjerene izjave gospodina Lucijana Martinčića, koju je ovaj tom prilikom javno izrekao.

Svačije je pravo, pa tako i gospodina Martinčića, javno izražavati osobne stavove, no problem je kada ti stavovi izlaze iz okvira demokratskog sustava, odnosno kada se pojedinac, kao što je to u ovom slučaju učinio gospodin Martinčić, usudi uzimati pravdu u svoje ruke te poručivati da bi nekoga, pa bio to i pripadnik fašističkog režima, i danas "bacio u jamu".

Institut presumpcije nevinosti jedan je od pravnih temelja prema kojem se svatko osumnjičen ili optužen za kazneno djelo smatra nevinim dok god mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja. A dokazati krivnju mogu samo za to nadležne institucije.

Izjave poput one koju je Lucijan Martinčić izrekao na skupu u Snašićima nemaju mjesta u javnom prostoru, a pogotovo ne u Istri, koja prednjači u građenju kulture tolerancije i suživota“, stoji u zajedničkom priopćenju općinskih načelnika Sv. Nedelje i Raše.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa