Radionica Četiri koraka do zaposlenja za mlade Medulina

0
Radionicu su predstavili Damir Demarin, donačelnik Općine Medulin, Ana Žufić, predsjednica Savjeta mladih Općine Medulin, Marijeta Matijaš, direktorica tvrtke Kreacija i Ekaterina Smoković
Radionicu su predstavili Damir Demarin, donačelnik Općine Medulin, Ana Žufić, predsjednica Savjeta mladih Općine Medulin, Marijeta Matijaš, direktorica tvrtke Kreacija i Ekaterina Smoković

Općina Medulin u suradnji sa Savjetom mladih općine Medulin pokreće zanimljiv edukacijski program namijenjen mladima općine Medulin koji se sastoji od radionice "Četiri koraka do zaposlenja" i mentorskog programa, kojega su 13. listopada 2014. godine u prostorima Općine Medulin predstavili Damir Demarin, donačelnik Općine Medulin, Ana Žufić, predsjednica Savjeta mladih Općine Medulin, Marijeta Matijaš, direktorica tvrtke Kreacija te Ekaterina Smoković, voditeljica portala Poslovna događanja.

Ana Žufić je naglasila da su ideju za ove radionice pronašli u Lokalnom programu djelovanja za mlade 2014.-2020., kojega je Općina Medulin pokrenula kao jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj, a vjerojatno i jedina u Istri, a što je na kraju i rezultiralo organiziranjem Savjeta mladih, te Udruga mladih po svim mjestima općine. Napomenula je i kako su ove radionice važne i od velike koristi za mlade, jer će kroz njih naučiti kako se uspješno pripremiti, još za trajanja školovanja, što će im biti baza za kvalitetnu prezentaciju budućim poslodavcima kroz funkcionalne CV-e, a što na kraju može rezultirati bržim dobivanjem posla.

Četiri teme koje će se predstaviti kroz teorijski i praktični dio

Marijeta Matijaš je pojasnila kako je radionica "Četiri koraka do zaposlenja" kreirana na način da priprema polaznika, kroz teorijski i praktični rad, na zaposlenje u željenom sektoru/djelatnosti uz stručno vodstvo i mentorstvo poduzetnika i voditeljica edukacije. Radionica se, kazala je Marijeta, sastoji od četiri teme koje će se predstaviti kroz teorijski i praktični oblik rada: 1. Najbolji posao za mene – namijenjena je intuitivnom traganju za skrivenim talentima, željama i interesima. Kreirana je na način da daje odgovore na pitanja koji i kakav posao želimo raditi, kako privući željeni posao, kako definirati područje interesa te kako i gdje unaprijediti svoje znanje i kvalifikacije. 2. Komunikacijom do posla – priprema polaznike na prvi susret s potencijalnim poslodavcem, priprema ih kako verbalnom i neverbalnom komunikacijom ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao te informira kako izgleda dobar, a kako loš razgovor za posao. 3. Kako do kvalitetnog životopisa – namijenjena je ne samo osobama koji nemaju životopisa nego i onima koji ga žele izmijeniti, poboljšati ili ispraviti greške u postojećem radi povećanja vlastite konkurentnosti pri zapošljavanju. Polaznici će na radionici saznati razliku između životopisa, biografije, CV-a u Europass obliku, video životopisa i drugih oblika, u kojem slučaju se koji oblik koristi te, uz vodstvo voditeljice radionice, napisat će svoj životopis. 4. Gdje i kako tražiti posao - nastavak je praktične radionice "Kako do kvalitetnog životopisa" koja će odgovoriti na pitanja: kamo poslati svoj životopis i na koji način prijaviti se na natječaje za radna mjesta, što nudi hrvatsko tržište on-line prijava na natječaje, kako se snalaziti među mnogobrojnim web-stranicama za pretraživanje posla.

Mentorski on-line program

Po završetku radionice započinje mentorski on-line program koji će pratiti napredak polaznika edukacije, pružati savjetovanje i mentorstvo. Mentorski program sastoji se od tjednog on-line susreta na kojem će se raspravljati o važnim temama iz područja zapošljavanja, Q&A (pitanja i odgovori) susreta na kojem će sudionici programa moći postavljati pitanja na koje će odgovarati mentor te od inspirativnih priča u obliku video intervjua lokalnih i inozemnih poduzetnika.

Ekaterina Smoković je iznijela satnice i datume programa, istaknuvši da će se INFO susret na kojem će se pobliže predstaviti program održati u ponedjeljak, 20. listopada u 18 sati u Društvenom domu u Medulinu (Centar 58, na placi) te u 19:30 u prostorima Mjesnog odbora u Banjolama.

Radionica će se održati u dva dijela i to u Medulinu Društvenom domu u Medulinu utorkom, 21. i 28.10. od 17 do 20 sati te u Banjolama, u prostoru Mjesnog odbora, četvrtkom, 23. i 30.10. od 17 do 20 sati.

Prijavni obrazac dostupan je na linku: http://goo.gl/5SsuyI i na Facebook stranici Savjeta mladih Općine Medulin. On-line prijave zaprimaju se do 19. listopada, a zainteresirani će se moći prijaviti i na INFO susretu. Sudjelovanje na INFO susretu i radionici je besplatno, na čemu su organizatori zahvalili Općini Medulin koja je pokrila troškove radionica.

Katalog
Katalog

Damir Demarin je na kraju pohvalio samoinicijativu organizatora, naglasivši kako Općina Medulin trenutno provodi i Mjere za poticanje gospodarstva na području Istarske županije za 2014. godinu, no odaziv je do sada nažalost prilično slab, utrošena je tek jedna četvrtina predviđenih sredstava, pa je pozvao ovom prilikom i mlade da kandidiraju svoje projekte za ovaj program. Demarin je rekao i kako komunikacija na području općine mora biti bolja, da nam se ne dešava situacija da mladi i obrazovani kadrovi ne pronalaze poslove koji su otvoreni, a samo zato što ne znaju za njih. Radionica bi, kaže, trebala biti način okupljanja mladih s područja općine Medulin, te njihovog zadržavanja na ovim prostorima, jer smo svjedoci kako mladi uglavnom gravitiraju ka Puli.

Radionicu "Četiri koraka do zaposlenja" i mentorskog programa provode Marijeta Matijaš, direktorica tvrtke Kreacija i Ekaterina Smoković, voditeljica portala Poslovna događanja uz podršku i organizaciju Savjeta mladih Općine Medulin i Općine Medulin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa