Istra čak 157 posto razvijenija od hrvatskog prosjeka

0
Istarska županija je nakon Grada Zagreba druga županija po indeksu razvijenosti za 2013. godinu
Istarska županija je nakon Grada Zagreba druga županija po indeksu razvijenosti za 2013. godinu

Prema posljednjoj studiji Ekonomskog instituta, Istarska županija je nakon Grada Zagreba druga županija po indeksu razvijenosti za 2013. godinu. Istra je najrazvijenija regija sa indeksom razvijenosti 156,8 posto iznad nacionalnog prosjeka.

U izračun indeksa ulazi pet pokazatelja: stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proračunski prihodi po stanovniku, opće kretanje stanovništva i stopa obrazovanosti, stoji u publikaciji Ekonomskog instituta Regio-novosti.

Prema podacima Ekonomskog instituta u Zagrebu,  indeks razvijenosti Istarske županije povećao se u odnosu na 2010. On iznosi 156,8 % više od prosjeka u 2013., dok je 2010. bio na 156,1%.

Nakon Grada Zagreba i Istarske županije, najrazvijenije županije su Primorsko-goranska, Zagrebačka i Dubrovačko-neretvanska županija.

Pomoć države potrebna za 12 županija

S druge strane, od 21 županije u Hrvatskoj, njih 12 ima status potpomognutih područja, odnosno spadaju u kategoriju nerazvijenih i potrebna im je pomoć države. One jedinice čiji je indeks manji od 75 posto državnog prosjeka dobivaju status potpomognutog područja.

U 2013. godini to su bile Virovitičko-podravska, ujedno najnerazvijenija županija u zemlji, zatim Brodsko-posavska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Osječko-baranjska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Ličko-senjska, Međimurska i Krapinsko-zagorska.

Prema riječima autora, ove su županije ovisne o državnoj pomoći i ne mogu ispuniti svoju osnovno, razvojnu ulogu.

Ova analiza pokazala je još jednom da Istra po svim, uključujući i onaj najvažniji – ekonomski faktor, zaslužuje status posebne regionalne jedinice unutar Hrvatske kod buduće regionalizacije.

Pad razvijenosti Primorsko-goranske županije

Ono što upada u oči je također i smanjenje razvijenosti Primorsko-goranske županije sa 142,3 na 139,2 posto razvijenosti nacionalnog prosjeka. Time se još jednom pokazalo da predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin ne govori istinu. On je naime nekoliko desetina puta ponovio da Istra stagnira, a da se PGŽ razvija. Očito podaci govore drugačije. Istra se polako, ali sigurno diže, dok PGŽ sve brže pada po razvijenosti. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa