Milanović u Tinjanu: Još kao dijete slušao sam o rivalitetu dalmatinskog i istarskog pršuta

0
Ovogdoišnji sajam pršuta u Tinjanu otvorio je premijer Zoran Milanović
Ovogdoišnji sajam pršuta u Tinjanu otvorio je premijer Zoran Milanović

U Tinjanu je 18. listopada otvoren 8. Internacionalni sajam pršuta "ISAP 2014" na kojemu ove godine sudjeluju 38 pršutara, jedan proizvođač sira i pet vinara, a očekuje se, kao i lani, više od 20 tisuća posjetitelja. Sajmu je nazočan velik broj gostiju iz Vlade RH, na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem. Uz njega, svečanom otvaranju sajma pršuta nazočili su i potpredsjednici Vlade Milanka Opačić i Branko Grčić, ministar turizma Darko Lorencin, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te istarski i primorsko-goranski župani Valter Flego i Zlatko Komadina. Već prvog dana sajma u Tinjan se iz svih djelova Istre, Primorja, Slovenije i Italije slio velik broj posjetitelja.

Otvarajući sajam predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović istaknuo je kako je ova priča o pršutu priča o najmanje dvadeset godina intenzivnog napretka.

"Kada sam kao dijete dolazio u Istru sedamdesetih godina već tada je postojao rivalitet između dalmatinskog i istarskog pršuta. Tada nisam ništa razumio ali danas razumijem da i jedni i drugi napreduju", istaknuo je Milanović dodavši kako njegova obitelj u Dalmaciji proizvodi pršute oduvijek te kako je u posljednjih dvadeset godina, po tom pitanju, napredovala više nego u prethodnih 150 godina. To je ono što vidim u Istri, u svemu čega se Istra dotakne. U turizmu, u prehrani i vinima, što je rezultat tradicije ali i dobrog političkog rada ljudi koji vas vode i koji to osmišljavaju. To nije slučajno", ustvrdio je Milanović dodavši kako je to rezultat mukotrpnog rada, politike i projekta "da se nešto što je dobro, prezentira svijetu".

Nakon pršuta sa Slovencima dogovor i oko terana?

Po njegovim riječima nakon što je sa Slovencima postignut dogovor oko istarskog pršuta, očekuje da bi se mogao postići dogovor i oko terana.

"Krug bi tada bio potpuno zatvoren, ali tu su bili brži od nas. To su stvari koje nas ujedinjavaju ali opet smo različiti te istodobno slični te živimo zajedno" - poručio je Milanović. Dodao je da kada vidi što se zadnjih dana događa u susjedstvu po pitanju ružnih i nepotrebnih provokacija, onda je, kako je rekao "sretan što živi u ovom svijetu, što smo zajedno u Europi i što na stvarima poput pršuta i vina možemo uživati i zarađivati".

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izrazio je zadovoljstvo što se ovaj sajam iz godine u godinu sve više razvija u manifestaciju koja je prepoznata na karti eno-gastronomske ponude Hrvatske.

Pozdravljajući nazočne načelnik Tinjana Goran Hrvatin kazao je kako je Tinjan koji kao općina djeluje već dvadeset godina učinio velike iskorake, ali pozvao Vladu da im pomogne u ostvarivanju važnih projekata, jedan od njih na koje se trenutačno intenzivno radi je izgradnja vrtića.

U kategoriji „istarski pršut“ šampion pršut pršutane Antolović

Tradicionalno prvoga dana Internacionalnog sajma proglašeni su i najbolji pršutari, kategoriji „istarski pršut“ ovogodišnjim šampionom proglašen je pršut pršutane Antolović, dok su se zlatom okitili Pisinium i pršutana Tomaso. U kategoriji „dimljeni pršut s kožom“ šampion je M.T.O. Mrki, a zlatne su mesnice Lukin i Kulina Nova Sela, u kategoriji „nedimljeni pršut s kožom“ zlatom se4 može podičiti Aquilinio. Novost je ove godine kategorija „kuhani pršut“, srebro je dodijeljeno proizvođaču „Bregi“.

Na sajmu u Tinjanu izuzetno je živo, jutros je održana rekreativna biciklijada, u tijeku je pljočkarski turnir, otvorena je za razgled Zavičajna zbirka Enrika Depiera, te tradicionalna izložba kosiri. Sinoć je Tinjance i njhove goste zabavljala Neda Ukrade, a večeras će to učiniti Maja Šuput. Zadnji dan fešte pršuta u Tinjanu u poslijepodnevnim satima održat će se natjecanje urezanju pršuta, izbor kraljice pršuta, a za kraj slijedi Mladen Grdović.

Nagrađeni pršutari
Nagrađeni pršutari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa