Jakovčić zatražio učinkovitiju i bržu pomoć EU poplavljenim područjima

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić govorio je na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu kao predstavnik ALDE (Liberalne grupe zastupnika) u sklopu prve točke dnevnog reda: Bolja prevencija i upravljanje poplavama na europskoj razini.

Jakovčić je govorio o problemu poplava koje su nedavno pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju kao i druge krajeve Europe. Katastrofalne poplave prouzročile su  štete na infrastrukturi, na gospodarskim objektima i poljoprivrednim površinama. No najtragičnije je što je bilo i ljudskih žrtava, rekao je zastupnik Jakovčić.

Upozorio je na potrebu za boljom prevencijom, gdje je uloženi novac daleko vrijedniji od novca uloženog u uklanjanje posljedica, te je iznio konkretne  prijedloge za bržu sanaciju šteta: 

- brže korištenje novaca iz dostupnih fondova za tu namjenu (Fond solidarnosti) kako bi prva sredstva bila na raspolaganju  pogođenim područjima u roku od

24 -48 sati,

- formiranje europskih interventnih skupina koje bi bile u stanju brzo reagirati te na taj način pomoći nacionalnim i regionalnim timovima što je osobito važno u slučajevima kada oni nisu u stanju adekvatno odogovoriti na stanje na terenu, te

- uspostavu zajedničkog europskog monitoringa koji bi omogućio brzo djelovanje na ugroženim područjima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa