Incident kod Umaga: Slovenija pozvala na razgovor hrvatsku veleposlanicu

0
Slovenija protestira zbog postupaka hrvatske policije prema slovenskim ribarima
Slovenija protestira zbog postupaka hrvatske policije prema slovenskim ribarima

Zbog nedavnog „bliskog susreta“ umaške pomorske policije i slovenskih ribara, slovensko je  ministarstvo vanjskih poslova danas pozvalo na razgovor hrvatsku veleposlanicu u Sloveniji Vesnu Terzić te poslalo Hrvatskoj protestnu notu.

Slovenija protestira zbog postupaka hrvatske policije prema slovenskim ribarima "na području, gdje se stajališta Slovenije i Hrvatske o granici na moru razlikuju" te upozorava „da postupci hrvatske policiji u posljednjih nekoliko mjeseci predstavljaju jednostranu intervenciju u dogovoreni status quo glede izbjegavanja incidenata na moru a koje su obje države poštivale posljednjih nekoliko godina“. 

Nadalje, slovensko ministarstvo poziva hrvatske organe da se suzdrže od jednostranih akcija do presude arbitražnog suda kojom će se odrediti granica na moru.

Podsjetimo, mediji su posljednja dva mjeseca izvještavali o sukobima slovenskih ribara s hrvatskim kolegama i ovdašnjom policijom. Istarska policija tom je prilikom objavila da je slovenska ribarica bila u hrvatskim teritorijalnim vodama, „dvije nautičke milje od crte razgraničenja“.

Slovenska je televizija danas objavila da je sinoć ranije hrvatsko policijsko plovilo ponovno pokušalo otjerati slovensku ribaricu, no ovoga je puta uz nju plovio gliser slovenske policije, pa je ono hrvatsko napustilo područje. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa