Najbolju istarsku supu pripremaju u Svetvinčentu

0
Sudionici ovogodšnje Fešte od supe
Sudionici ovogodšnje Fešte od supe

U restoranu Astarea u Brtonigli 21. listopada održano je natjecanje u pripremanju istarske supe. Ovo je natjecanje zapravo prvo u nizu koja slijede, a kojima se nastoji obuhvatiti čim više istarskih, autohtonih jela, u čijoj se pripremi uz predstavnike samo jedne ugostiteljske škole, natječu vlasnici ili ugostitelji raznih konoba diljem Istre.

Idejni začetnik i voditelj ovog natjecanja bio je Drago Orlić, poznati hrvatski pjesnik, pisac, satiričar i publicist.  Nakon nekoliko prigodnih riječi o tome što je to zapravo istarska supa (stari preprečeni kruh umočen u crno vino, s nekoliko žličica šećera i kapljicom maslinovog ulja) i kako se ona pije (iz bukalete), voditelj je predstavio natjecateljske timove: konoba Velo Kafe iz Labina, Turističko-ugostiteljska škola Anton Štifanić iz Poreča, agroturizam Tikel iz Špinovci pored Motovuna, restoran Madalu iz Svete Marine pored Vabrige te predstavnici Općine Svetvinčenat.

O tome koja će supa biti najbolje pripremljena, odlučivao je žiri kojeg su činili Franko Lukež, predsjednik sommelier kluba Hrvatske; Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja Istre; Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre; Svjetlana Celija, član Upravnog odbora Udruženja obrtnika, te poznati vinar iz Italije, Oscar Biaggi. 

Nakon pokazanih vještina, prva je nagrada pripala predstavnicima Općine Svetvinečenat (Dalibor Macan, Dean Pustijanac i Sandro Dujmović), druga učenicima škole (Nikola Srdoč i Endy Cvitko), treća vlasnicima Santa Marine iz Vabrige, četvrta agroturizmu Tikel, dok je peto mjesto pripalo konobi Velo kafe iz Labina.

Osim izbora najbolje supe odabirala se i najljepša bukaleta od kojih je pobijedila ona iz Sante Marine. Tokom večeri dizajnerski studij Sonda predstavio je svoj poznati projekt Hommage Supi kojim nastoje uvesti supu u meni čim većeg broja restorana te, naravno, očuvati  istarsku tradiciju I približiti je suvremenom čovjeku.

Idejni začetnik i voditelj ovog natjecanja je Drago Orlić
Idejni začetnik i voditelj ovog natjecanja je Drago Orlić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa