Što kada susjed gradi vrlo blizu vaše katastarske čestice?

0
Mladen Jakšić i Tajana Mladenić Jakšić
Mladen Jakšić i Tajana Mladenić Jakšić

Što kada susjed gradi vrlo blizu vaše katastarske čestice, tako da i samu među računa svojom, a čini se da bi je volio i pomaknuti za koji centimetar? S takvim se problemom susreću Tajana Mladenić Jakšić i Mladen Jakšić iz Kožljaka. Uz među njihova zemljšta Denis Galić iz Zaprešića gradi urbanu vilu, a oni strepe da će u njenu okućnicu uključiti i dio njihovog zemljišta. Štoviše, tvrde da njihov teren uzurpira od početka gradnje.

„U petom mjesecu ove godine došli su neki i na našem zemljištu prepili osamnaest stabala za pripremu gradilišta. Zanimljivo, to se dogodilo dok smo bili u Labinu. A mi kupujemo drva jer ta stabla oko kuće čuvamo kao starinu“, kaže Mladen.

„Srušili su nam suhozid na međi, odnosno uzeli su kao da je cijeli njihov. Dobro, na to smo pristali, neću čovjeku za pola suhozida rušiti kuću. Ali, oni su u subotu ponovo došli i u visini od dva metra prepili stabla koja su uz suhozid rasla na našoj strani“, priča Tajana.

Prema zakonu, zid objekta mora biti udaljen od međe najmanje četiri metra, a sada je, uvjerili smo se na terenu, udaljen 4,16 metara od međe koja se računa nakon rušenja suhozida. Međutim, na zemljštu je postojao međašni kamen udaljen 3,05 metara od zida, kojega su, tvrde Jakšići, radnici pomaknuli na njihovu štetu. Taj podatak, među ostalima stoji i u prijavi Upravi za inspekcijske poslove u Pazinu. Inspektor je obišao gradilište ne obavijestivši ih o svom dolasku i zaključio da je sve u skladu sa zakonom. Oni sumnjaju da je inspektor pristran i neobjektivan, pa su se žalili Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Pravdu su pokušali potražiti i u Uredu za prostorno uređnje, zaštitu okoliša i gradnju Grada Labina, a uz to su angažirali odvjetnika. Zvali su i geodeta da utvrdi granice parcele, ali on je odgovorio da u ovom slučaju ne može izaći na teren bez naloga odvjetnika.

Buduća urbana vila u Kožljaku
Buduća urbana vila u Kožljaku

Denis Galić kazao nam je u telefonskom razgovoru da sve radi na svom zemljištu i u skladu sa zakonom.

„Urbanu vilu podižemo na mjestu na kojemu se nekada nalazila kuća, ali je bila u tako lošem stanju da smo je morali srušiti. Njeno kamenje upotrijebit ćemo za oblaganje zidova vile. S obzirom da se radi o razvoju ruralnog turizma, moj projekt je sufinanciran iz europskog programa IPARD. Poznato je kako oni imaju stroge kontrole i da je tu bilo i najmanje nepravilnosti, ne bi ga prihvatili“, kaže on. 

Subotnje piljenje stabala, objašnjava, obavljeno je da krošnje ne bi smetale bageru i da bi se stabla obnovila. Osim toga, ima namjeru podignuti novi suhozid na svojoj strani udaljen, pola metra od međe. Na taj će se način odreći nekih 15 „kvadrata“, ali, veli, voljan je to učiniti za mir u kući. Inače, ova parcela površine 1.985 četvornih metara manji je dio od ukupno 14.000 četvornih metara zemljišta koje je u istu svrhu kupio u okolici Kožljaka.

Tajana Mladenić Jakšić i Mladen Jakšić preselili su se iz Rijeke u Kožljak 2003. godine. Ona je po struci medicinska sestra, sudionica Domovinskog rata, šezdesetpostotni invalid nakon dva ranjavanja. Kuća se nalazi na zemljištu koje je naslijedila od svoje majke. Njezin pradjed Mate Marušić bio je zidar, koji je među ostalim zidao i školsku zgradu u Kožljaku. Pretpostavlja da su mu mnogi za obavljeni posao plaćali zemljištem, pa je tako nastala velika katastarska čestica u njihovom vlasništvu. (Tekst i foto: Robi Selan)

Udaljenost vile od međe
Udaljenost vile od međe
Stabla posječena na visini od dva metra
Stabla posječena na visini od dva metra
Mladen Jakšić i Tajana Mladenić Jakšić
Mladen Jakšić i Tajana Mladenić Jakšić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa