SDP-ovci u Hrvatskoj lutriji zaposlili stranačke kolege i prijatelje, oni potom svoje supruge

0
Vera Radolović i Danijel Ferić
Vera Radolović i Danijel Ferić

Hrvatska lutrija donijela je mnogo sreće SDP-ovcima, njihovim prijateljima i rodbini koji su se, otkako je Kukuriku koalicija osvojila vlast, zaposlili u toj državnoj tvrtki kojoj je osnovna djelatnost priređivanje igara na sreću, piše Večernji list.

Priča o političko-prijateljsko-rodbinskim uhljebljenjima u Hrvatskoj lutriji slična je priči o državnoj tvrtki Apis u kojoj su se zaposlili mnogi SDP-ovci, njihovi prijatelji i rođaci. Sva su tri člana uprave Lutrije SDP-ovci. Danijel Ferić čelnik je pulskog ogranka te stranke, SDP-ovac je i član uprave Dražen Kovač, koji je prvo bio postavljen u upravu državnog Plinacra, ali je ubrzo smijenjen jer nije zadovoljio pa je završio u Lutriji, a treći član uprave HL-a nedavno je postao Oleg Valjalo nakon što nije ponovno izabran za SDP-ova zastupnika u Europskom parlamentu.

Nije prošla na izborima

Valjalo pak nije jedini socijaldemokrat koji je nakon gubitka političke funkcije zbrinut u Lutriji. Na mjestu direktorice sektora financija u toj je tvrtki  zaposlena Vera Radulović, potpredsjednica puloskog SDP-a koja je do prošlih loklanih izbora bila zamjenica gradonačelnika Pule. Ni ona nije prošla na novim izborima pa je zaposlena u Lutriji. A da bi se za nju oslobodila direktorska pozicija, naši izvori kažu da je s mjesta direktorice financija smijenjena osoba koja već 35 godina radi u HL-u i koja je vodila financije te tvrtke još u vrijeme bivše koalicijske vlasti Ivice Račana.

U HL-u je, nakon što je na čelo te tvrtke zasjeo čelnik pulskog SDP-a Ferić, zaposlen i predsjednik Foruma mladih pulskog SDP-a Vitomir Škarić. Naši izvori kažu da je Škarić najprije bio zaposlen u Casinu Histria u Puli, a nakon nekoliko mjeseci od šefova je dobio negativnu ocjenu, ali zbog toga nije dobio otkaz, nego je premješten na drugo radno mjesto i to prodavača.

Naši sugovornici kažu da je Ferić u Lutriji zaposlio i svoje prijatelje, i to sve na šefovske pozicije. Puljanka Svjetlana Lončar Šerović tako je zaposlena na mjestu voditeljice Službe ljudskih resursa, a još dva prijatelja predsjednika uptave, Ivica Vrkić i Mato Ćosić, tvrde naši izvori, zaposleni su kao direktori marketinga i logistike.

Kosanović u HL-u zaposlen na preporuku poznate SDP-ovke

Vladimir Kosanović došao je pak u Lutriju na mjesto direktora razvoja preko bivšeg člana uprave Marka Lackovića, na preporuku jedne poznate SDP-ovke, kažu naši sugovornici. Lacković je smijenjen iz uprave HL-a, a Kosanović je napustio tvrtku u međuvremenu. No, u HL-u i dalje radi Kosanovićeva supruga, koja je zaposlena u toj državnoj tvrtki kad je njen suprug bio direktor razvoja. Svoju suprugu u HL-u je zaposlio i direktor marketinga Vrkić. Obje supruge direktora rade na mjestu prodavača u prodajnoj mreži Lutrije.

U Hrvatskoj lutriji je trenutačno zaposleno 1357 radnika, a 1. siječnja 2012. godine bilo ih je zaposleno 1358. Dakle, u gotovo tri godine ukupan broj radnika smanjen je za jednog. U HL-u pak tvrde da je broj zaposlenih kad je Ferić preuzeo tvrtku u listopadu 2012. bio 1374.

Kažu da je paralelno sa smanjenjem broja radnika u restrukturiranju povećan broj prodajnih mjesta, i to za 21, a prosječno po prodajnom mjestu zaposlena su tri radnika. U HL-u za Radolović kažu da je cijelu karijeru provela u financijskom sektoru i da je među ostalim radila i u Riječkoj banci, za Šerović-Lončar vele da je prije dolaska u Lutriju vodila ljudske resurse u tvrtkama Sol Melia, Uniline i Ventum. Za Vrkića navode da je u HL došao s mjesta šefa marketinga Maistre, a da je Ćosić došao iz Hrvatske pošte gdje je bio direktor službe za planiranje i koordinaciju nabave.

Kosanović je, kažu, došao u HL s mjesta direktora sistemskih integracija tvrtke Atos, a nakon dvije godine u Lutriji prešao je u  jednu banku na mjesto IT menadžera.

Za sve te šefove u Hrvatskoj lutriji tvrde da nemaju rodbinskih ili interesnih veza ni s jednim od članova uprave ili Nadzornog odbora Hrvatske lutrije te da, osim članova uprave i Vere Radolović te predsjednika Nadzornog odbora Vjekoslava Mrakovičića, nitko od njih nije član bilo koje stranke.

Vrhunski specijalisti

- U novi menadžerski kadar izabrani su isključivo iskusni ljudi, vrhunski specijalisti za svoje područje – tvrde u Lutriji.

Forumovac Škarić, kažu u HL-u, zaposlen je na mjesto operatora blagajnika na javnom natječaju zajedno s još 25 djelatnika. Za njega navode i da je na tom radnom mjestu bio do kraja rujna 2013. godine, a da je onda premješten na radno mjesto prodavača. Prije je radio, navode, u Vodovodu.

- Supruge Kosanovića i Vrkića zaposlene su na mjesto prodavača na određeno vrijeme. Obje su imale iskustva iz područja prodaje, a jedna od njih imala je i višegodišnje iskustvo rada kao prodavač u jednoj konkurentskoj kladionici – kažu u Hrvatskoj lutriji, a prenosi Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa