Mirko Mastilović iz Rovinja prvi pobijedio banku zbog "švicaraca"

0
Mirko Mastilović (foto: RTL)
Mirko Mastilović (foto: RTL)

Mirko Mastilović iz Rovinja u rukama drži prvu privatnu pravomoćnu presudu protiv banaka. Tužio je Splitsku banku zbog povećanja kamata bez obrazloženja, javlja RTL.

"Mislim da nam još u odnosu na 'švicarac' predstoji borba. Mislim da je ovo jedna dobivena bitka, ali rat je još pred nama",

Mastilović je 2005. preuzeo kredit u iznosu nešto većem od 140 tisuća kuna po kamati od 6,88%. Tijekom sljedeće tri godine kamata je rasla. 2009. zaustavila se na 10,40%. Kredit je otplatio 2012. na iznos od 192 tisuće kn. Preplatio je oko 20.000 kuna.

"Sud je utvrdio ništavost predmetne ugovorne odredbe iz načela povrede savjestnosti i poštenja. To se misli, prije svega, da je banka bila dužna prilikom potpisa upoznati korisnika s mogućnošću promjene kamatne stope, a ne da na ovako jednostran način mijenja kamatnu stopu kako god hoće i želi", kaže Mastilovićev odvjetnik Davor Radić.

Županijski sud u Splitu u donošenju odluke poslužio se presudama Visokog trgovačkog suda u Zagrebu i Europskog suda pravde.

"Odluke iz tih presuda su u svakom slučaju temelj za donošenje presude Županijskog suda u Splitu", kaže glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Neven Cambi. I to ostalim dužnicima koji su preplatili kamate daje nadu u njihov povrat.

"Ja sam siguran da će svi sudovi presuđivati u ovakvim slučajevima u korist dužnika. I to su sada otvorena vrata za recimo sto tisuća dužnika, da podignu tužbe i povrate preplaćeni novac natrag", kaže osnivač Udruge Franak Goran Aleksić. Prije toga čeka se odgovor banaka, a Splitska banka ga je već pripremila.

"Protiv predmetne presude, kao i protiv presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, Banka je uložila reviziju", stoji u priopćenju Splitske banke.

Bez obzira na reviziju, Mirko Mastilović sada može ponovno tužiti banku da se utvrdi točan iznos i povrat preplaćenih kamata, javlja RTL.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa