Grad Pula rebalansom osigurao stabilnost proračuna

0
Na sjednici Gradskog vijeća Pule
Na sjednici Gradskog vijeća Pule

Gradsko vijeće Grada Pule na svojoj je 11. redovnoj sjednici održanoj 30. listopada usvojilo izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna. Proračun je zbog uravnoteženja prihoda i rashoda i gospodarske situacije u zemlji bilo nužno korigirati, pa je smanjen za 5,8 posto i sada iznosi 344,6 milijuna kuna.

Obrazlažući odluku pročelnica za financije Grada Pule Vesna Sajić kazala je da je proračun u prvih šest mjeseci ove godine bio u plusu i da je sada izvršenje manje, pa je bilo nužno donijeti rebalans kojega su vijećnici i usvojili. Sinoć su usvojene i izmjene prostornih planova  među kojima i planova uređenja „Lungo mare“, „Molo Carbone“ i „Štinjan“. Vijećnici su usvojili i Plan mreže dječjih vrtića na području Pule kao i izmjene Zaključka o usvajanju Programa javnih potreba u kulturi i javnih potreba društvenih djelatnosti za 2014. godinu.

Grad će pokriti gubitak Pulaprometa

Rasprava se sinoć vodila oko donošenja odluke o pokriću gubitaka iz prethodnog razdoblja društva Pulapromet u iznosu od 3,6 milijuna kuna. Obrazlažući odluku direktor društva Igor Škatar kazao je kako pokriće znači osiguranje tekuće likvidnosti. Iz redova oporbe predloženo je da u pokriću gubitaka participiraju i ostali suvlasnici društva ovisno o svojim vlasničkim udjelima. U konačnici Odluka je donesena s 22 glasa za i 2 suzdržana glasa te se potom raspravljalo o preoblikovanju Javne ustanove Pula sport u društvo s ograničenom odgovornošću i odluka je također usvojena. Usvojena je i Odluka o dokapitalizaciji društva Fratarski d.o.o. kao i Zaključak o prihvaćanju Deklaracije o osudi svakog oblika diskriminacije.

Na aktualnom satu sinoćnje sjednice vijećnik Luka Blagonić (IDS-HNS-Zeleni) pitao je pročelnika UO za komunalni sustav i imovinu Grada Damira Prhata o tijeku projekta izgradnje igrališta na Valdebeku i skate parka. Prhat je odgovorio kako će se zona sporta i rekreacije na Valdebeku prostirati na 10.000 četvornih metara te kako je u tijeku rješavanje projektne dokumentacije za same sadržaje i za očekivati je kako bi iduće godine mogli započeti radovi. Što se pak skate parka tiče, u suradnji sa samim korisnicima odlučeno je da će lokacija biti u blizini Rojca.

Da nije trebalo sanirati Uljanik prometnice bi bile ljepše

Zrinko Kajfeš (HDZ-HDS) ustvrdio je kako je Pula zapuštena i devastirana, ističući nezadovoljstvo trenutnim izgledom zaobilaznice i novog kružnog toka u Šijani. Odgovarajući na upit gradonačelnik Pule Boris Miletić izjavio je kako je  ponosan na svoj grad, a riječi hvale o Puli imaju i brojni veleposlanici i delegacije koje posjećuju Pulu. „Dok je HDZ bio na vlasti sva su brodogradilišta u Hrvatskoj sanirana državnim novcem osim Uljanika te je Grad tada pomogao i odrekao se iznosa većeg od jednog god proračuna kako bi preuzeo Luku Pula i kako bi brodogradilište bilo likvidno. Kada bi taj novac bio uložen u prometnice, danas bi sigurno prometnice bile ljepše, ali u ono vrijeme bilo je bitnije sačuvati tisuće radnih mjesta i tadašnje je rukovodstvo grada ispravno odlučilo“, kazao je Miletić koji je vezano za kružni tok u Šijani istaknuo kako je osim estetike, vrlo važno brinuti i o funkcionalnosti, kad je primjerice o sustavu odvodnje riječ.

Gradski prostori svim strankama i udrugama za 15 kuna po „kvadratu“

Gordana Ferenčić (IDS-HNS-Zeleni) pitala je gradonačelnika o uvjetima najma prostora europarlamentarcu Ivanu Jakovčiću na pulskim Giardinima. Miletić je kazao kako su pravila jednaka za sve, da se gradski prostori dodjeljuju strankama i udrugama po cijeni od 15 kuna po četvornom metru te da se javna djelatnost ne bi trebala miješati s poslovnom djelatnošću gdje će cilj ostvarivanje zarade.

Vijećnik Mauricio Licul postavio je upit o navodnom zapošljavanju ljude bez diplome i  kvalifikacija isključivo po stranačkom ključu navodeći pritom imena i prezimena. Miletić je vijećniku Liculu savjetovao da ne etiketira ljude koje ne poznaje i s kojima nikada nije niti razgovarao te da ukoliko ima određena saznanja o eventualnim nepravilnostima pri zapošljavanju, slobodno prijavi. Dodao je i to da je u posljednjih osam godina u Gradu Puli za 25 posto smanjen broj djelatnika te da je povećana efikasnosti rada.

Za komentar oko nezadovoljstva jednog dijela građana radom tvrtke Pulaparking upitao je vijećnik Janko Žužić (HDZ-HDS) na što je direktor Branislav Bojanić naveo sve ono što je tvrtka učinila u posljednjih nekoliko godina te je pomoću uvećanih fotografija prikazao stanje na pulskim cestama i nogostupima prije i nakon uređenja, odnosno kakve su one danas što su vijećnici i pozdravili.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa