Glorija Paliska Bolterstein: Sasvim drugačija načelnica

0
 Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Općine Raša
Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Općine Raša

Od prvog dana kada se pojavila u politici Gloriju Paliska Bolterstein, načelnicu Općine Raša, prepoznali smo kao sasvim drugačiju političarku. Napokon smo nakon niza političara oskudne naobrazbe, na odgovornoj dužnosti u lokalnoj vlasti dobili visokoobrazovanu osobu.

No, „papir“ sam po sebi ništa ne bi značio da aktualna raška načelnica iza sebe nije imala godine iskustva na odgovornim dužnostima u jednoj svjetskoj kompaniji kao što je Holcim.

I najvažnije od svega toga, Glorija Paliska Bolterstein je izuzetno hrabra žena, što je pokazala već uoči lokalnih izbora kada je, za razliku od drugih kandidata za (grado) načelnike, na izbore izašla bez potpore raznih koalicijskih partnera.

Te tri njezine vrline – obrazovanost, poslovno iskustvo i hrabrost – učinile su Gloriju Paliska Bolterstein u ovom trenutku jednom od najboljih načelnica u Hrvatskoj.

Kao prvo, nova je načelnica općinom odlučila upravljati kao tvrtkom, a to znači biti odgovoran u troškovima i inovativan u prihodima. To ponekad znači i donošenje teških odluka poput racionalizacije općinske uprave. No, dok realni sektor „stišće“ na svim područjima gdje može i mora, onda je potpuno iracionalno, da ne kažem bahato, da jedna mala općina ima dva pravnika, što je raška načelnica odlučila promijeniti. Takva odlučnost nažalost nedostaje sadašnjoj hrvatskoj vladi na čelu s premijerom Milanovićem.

U istom mjesecu Paliska Bolterstein je donijela još jednu hrabru odluku – zaustavila je daljnje devastiranje Raše bespravnim zidanjem i nadograđivanjem. Zbog toga u Raši neće dobiti pljesak, jer je naš narod zadnjih 60 godina odgajan na sloganu „snađi se druže“, ali ovim potezom svima je uputila poruku da u najmlađem istarskom gradu više neće biti anarhije i bezakonja u gradnji i da će na svim područjima početi uvoditi red.

I na kraju, ne manje važno, a dogodilo se isti mjesec. Glorija Paliska Bolterstein odmah se ogradila od govora mržnje izrečenog na antifašističkom skupu u Snašićima. To u njezinoj stranci ne bi svatko učinio, naročito kada se zna da su bivši partizani vjerno glasačko tijelo IDS-a. No, raška načelnica ni ovog puta nije kalkulirala. Sustav vrijednosti koji smo, među ostalim, prihvatili i ulaskom u EU, za nju je važniji od populističkog dodvoravanja dijelu birača. Većina njezinih kolega incident iz Snašića bila bi prešutjela praveći se da se nije ni dogodio. Zbog svega toga Glorija Paliska Bolterstein je jedna sasvim drugačija načelnica od onih na kakve smo navikli zadnjih 20-ak godina. (Eleonora Vlačić)        

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa