Huberfest u Kršanu: Pun lovački pogodak

0
Eduardo Disiot i Maurizio Bassanese
Eduardo Disiot i Maurizio Bassanese

Turistička zajednica Općine Kršan u suradnji s Lovačkim savezom Istarske županije i Agencijom za ruralni tazvoj Istre organizirala je 8. studenoga Hubertfest, prvi festival lova.  Posvećen je bio Sv. Hubertu, zaštitniku lovaca, koji se slavi 3. studenoga i u povodu koga je 7. listopada u Gračišću služena tradicionalna misa za lovce.

Lovci su u prijepodnevnim satima održali lovno–kinološki kup na fazane, a iza podneva je na stanciji Stare steze počelo okupljanje sudionika. Program se sastojao od natjecanja u kuhanju lovačkih specijaliteta, okruglog stola o lovstvu u Istri, izložbe starog lovačkog oružja, izložbe prepariranih životinja, sajma lovačke opreme, okruglog stola o lovstvu u Istri, predavanja o pravilnom rasjecanju mesa divljači, te inauguracija novih lovaca iz Istarske županije.

Lovci i njihovi psi imali su izvrsne vremenske uvjete za lov. Pobijedio je Predrag Demirović iz Lovačkog društva „Mirna“ Buzet, koji je s engelskim seterom Brickom postigao 95 bodova.

„Ja i Brick smo danas uspjeli odraditi dva fazana Na drugoga sam pucao dva puta i automatski sam dobio pet punata manje, u protivnom bi učinak bio stopostni učinak“, objasnio nam je.

Drugo i treće mjesto pripalo je Labinjanima Borisu Medici s epanijel bretonom Dickom i Tončiju Viškoviću s engleskim seterom Bilom.

U kuhanju se natjecalo devet ekipa: Lovačko društvo „Zec“ Kršan, Lovačko društvo „Kamenjarka“ Labin, Gjivarsko društvo „Martinčica“ Labin i lovni uredi Labin, Pula, Rovinj, Buje, Poreč i Pazin. Najbolje su kuhali Eduardo Disiot i Mauruzio Bassanese iz Lovnog ureda Buje, koji su pripremili kiseli kupus s mesom muflona i vepra te gulaš od raznih vrsta divljači. Žiri je drugo mjesto dodijelio svim ostalim ekipama. 

Na okruglom stolu sudjelovali su predsjednici lovačkih društava u Istri. Vodio ga je Gracijano Prekalj, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije u suradnji s Marijanom Belušićem, tajnikom saveza, a gosti su bili Marko Tomljenović, načelnik Uprave za lovstvo pri Ministarstvu poljoprivrede i Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije.

Kako u šumi pravilno oderati krupnu divljač i rasjeći meso demonstrirali su Emil Rušnjak,  voditelj laboratorija za ispitivanje prozvoda od mesa autohtonih pasmina i divljači iz Istre u Agenciji za ruralni razvoj Istre i njegova asistentica, članica Lovačkog društva „Srnjak“ Lopoglav, Jasenka Ribarić

Na izložbi starog lovačkog oružja više pozornosti od niza lovačkih pušaka privukli su izloženi pištolji i revolveri iz kolekcije Nikole Cindrića iz Novigrada. Među prepariranim životinjama dominirao je medvjed, a tu su bili i vepar, lisica jazavac, jarebica, šojka te niz trofejnog rogovlja. Na sajmu su se osim lovačke opreme nudili i suhomesanti proizvodi od divljači te proizvodi istarskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva: salame, sir, med i lavanda.  

U kulturno- zabavnom dijelu programa nastupili su KUD „Ivan Fonović Zklatela“ Kršan, Duo Magnolija i Fenix band. (Tekst i foto: Robi Selan)

Marko Tomljenović i Gracijano Prekalj
Marko Tomljenović i Gracijano Prekalj

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa