Izaslanstvo IDS-a na 35. Kongresu ALDE Stranke u Lisabonu

0
Ivan Jakovčić, Boris Miletić, Sir Graham Watson i Giovanni Sponza
Ivan Jakovčić, Boris Miletić, Sir Graham Watson i Giovanni Sponza

Izaslanstvo Istarskog demokratskog sabora predvođeno predsjednikom Borisom Miletićem boravi od 20. do 22. studenoga u Lisabonu, gdje na poziv predsjednika ALDE Party Sir Grahama Watsona, sudjeluje na 35. Kongresu te europske stranke, kojoj pripada i IDS.

Uz predsjednika Borisa Miletića, izaslanstvo IDS-a činili su i zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić te glavni tajnik Giovanni Sponza.

Tema ovogodišnjeg kongresa ALDE Stranke je „Povratak liberalizmu“ (Reclaiming liberalism), a u naredna tri dana, predstavnici liberala i demokrata iz cijele Europe sastat će se kako bi raspravljali o rezolucijama koje će oblikovati smjer europskog liberalizma.

Delegacija IDS-a iskoristila je posjet Lisabonu za bilateralne sastanke s predsjednikom Watsonom te drugim istaknutim predstavnicima europskih liberalnih stranaka.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić razgovarao je s predsjednikom ALDE Stranke Grahamom Watsonom o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i Europi te su podijelili svoja razmišljanja o izazovima pred kojima se trenutno nalazi Europska unija.

U sklopu Kongresa, izaslanstvo IDS-a sudjelovat će također na brojnim sastancima i okruglim stolovima, na kojima će se razgovarati o ključnim temama za stranke liberalno-demokratskog svjetonazora. Tom prilikom, IDS će nastaviti s produbljivanjem suradnje i razmjenom iskustava  s partnerskim strankama.

Unutarstranački izbori za tri potpredsjednika ALDE Party

Na 35. Kongresu održat će se unutarstranački izbori za tri potpredsjednika ALDE Party te za Glavnog rizničara. Ujedno, glasat će se za prijem novih političkih stranaka u članstvo ALDE-a.  Također, danas je donesena Odluka o financiranju aktivnosti političkih stranaka u 2015. godini. Prepoznavši kvalitetu „Međunarodne konferencije liberala (ILC)“ koje svake godine organizira IDS, Vijeće ALDE Stranke odlučio je sufinancirati sa 11.000,00 Eura organizaciju sljedećeg ILC-a. 

Na Kongresu su sudjelovali prvi ministri Belgije i Luksemburga, Charles Michel i Xavier Better,  povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, predsjednik ALDE Grupe u Europskom parlamentu, Guy Verhofstadt, brojni ministri te više od 600 delegata liberalno-demokratskih stranaka iz cijele Europe.

Podsjetimo, ALDE – Savez liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) je transnacionalna europska politička stranka koja okuplja stranke liberalnih, demokratskih i reformističkih ideala iz 30 europskih zemalja, pretežito članica Europske unije.

Kao politička organizacija, ALDE ima političke skupine u Odboru regija Europske unije, u Parlamentarnoj skupštini Vijeće Europe, u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali i u Europskom parlamentu, gdje je po snazi jedna od najjačih frakcija Europskog parlamenta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa