OraH u Istri: Škrlec tvrdi da bi Plomin C bio neisplativ

0
Davor Škrlec, zastupnik ORaH-a u Europskom parlamentu
Davor Škrlec, zastupnik ORaH-a u Europskom parlamentu

Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik OraH-a, održao je 22. studenoga u Gradskoj knjižnici Labin tribinu pod nazivom „Eneregtika bez ugljena – održiva Europska energetska unija – Predstavljanje sektorske politike održive energetike ORaH-a“. 

Tribina je bila dio istarske turneje kojom je stranka obilježila godišnjicu rada u svojoj regiji Zapad, a osim Labina obuhvatila je Poreč, Rovinj i Umag. U njegovoj pratnji nalazila se predsjednica stranke Mirela Holy i njihovi suradnici. Skup je moderirala Dragica Pršo, a među publikom su bili gradonačelnik Labina Tulio Demetlika i direktor labinskog komunalnog poduzeća Alen Golja. 

Škrlec je kritizirao energetsku politiku Vlade, osvrnuvši se pri tom i na planove za izgradnju Plomina C.

„Plomin C, kada bi danas bio izgrađen, za pet godina bi morao biti zatvoren zbog toga što ne bi bio uspješna elektrana na tržištu električne energije jer bi mu emisije koje bi trebao plaćati bile prevelike, a Hrvatska bi bila penalizirana zbog toga što ne bi ispunila ciljeve o smanjenju emisija ugljičnog dioksida. Energija koju bi proizvodio bila bi nekonkurentna zato što danas vjetroelektrane u Hrvatskoj proizvode energiju koja je pedeset posto jeftinija od projektne cijene koja je predviđena za Plomin C“, zaključio je Škrlec na kraju predavanja.

ORaH se zalaže za transformaciju sektora energetike u nisko–ugljični sektor putem povećanja udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne i toplinske energije, razvoja elektroenergetskih mreža u smjeru naprednih eneregtskih mreža, tzv. Smart Grida i korištenjem alternativnih goriva kao što su biogoriva i vodik te za izgradnju modernih plinskih elektrana potrebnih za tranziciju sektora.

Građani koji su nakon izlaganja uzeli riječ navodili su dodatne argumente u Škrlecovu korist  ili tražili dodatna objašnjenja. (Tekst i foto: Robi Selan)

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a
Mirela Holy, predsjednica ORaH-a
Dragica Pršo
Dragica Pršo

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa