Istra i Šumadija zajedničkim projektima do EU fondova

0
Delegacija iz Istre susrela se s predstavnicima Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja
Delegacija iz Istre susrela se s predstavnicima Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja

Istarski župan Valter Flego, predsjednik županijske Skupštine Valter Drandić i direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti od 19. do 21. studenog boravili su u Kragujevcu, u sklopu EU projekta NEXT.

Delegacija iz Istre susrela se s predstavnicima Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja - REDASP, domaćinom posjeta te jednim od projektnih partnera na NEXT-u. Teme razgovora odnosile su se prvenstveno na europske projekte, s naglaskom na zajedničku suradnju i razmjenu iskustava. Istarska županija, kako je naglasio župan Flego, u pretpristupnom je razdoblju bila najuspješnija u povlačenju financijskih sredstava iz raznih EU fondova, a sada se naveliko pripremaju projekti za Strukturne fondove.

O mogućnostima zajedničke suradnje razgovaralo se i prilikom prijema kod gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, posebice što se tiče prerađivačke industrije, poljoprivrede, turizma, te one na europskim projektima.

„U pretpristupnom razdoblju veoma je važno ulagati u ljude te iskoristiti svaku priliku za edukaciju EU projektanata koji će sutra znati napisati, kandidirati i implementirati kvalitetne projekte. Ono čime smo se mi, također, vodili je samoodrživost projekata, odnosno glavni cilj nam je bio kandidirati projekte koje bi morali realizirati i bez obzira na EU“, objasnio je istarski župan navodeći kao primjer izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Nadalje, razgovaralo se i o poljoprivredi, jakoj grani regija Šumadije i Pomoravlja te je tom prigodom delegacija iz Istre pozvana da dogodine posjeti kragujevački Sajam poljoprivrede, drugi najjači u Srbiji. Župan Flego je kazao kako je Istra, s obzirom na nedostatak plodne zemlje, odabrala koncept kvalitete i izvrsnosti, te radi na jačem povezivanju poljoprivrede i turizma. Župan je istaknuo kako je ove godine uvedena direktna avionska linija Pula-Beograd zahvaljujući kojoj su brojni gosti iz Srbije posjetili Istru i obratno.

Delegacija iz Istarske županije prilikom boravka u Kragujevcu posjetila je i tvornicu automobila Fiat, poduzeće Gomma line, općinu Despotovac i Senjski rudnik.

Zadnji dan župan Flego i suradnici održali su radni sastanak s prorektorom za međunarodnu suradnju Univerziteta u Kragujevcu prof. Nenadom Filipovićem koji im je predstavio rad institucije, osnovane 1976. godine. U sklopu Univerziteta djeluje 12 fakulteta u Kragujevcu i okolici, a broji 20 tisuća studenata. Direktor IDA-e Boris Sabatti prorektoru i suradnicima je predstavio rad Centra za istraživanje materijala METRIS i Tehnološki inkubator. Dogovoreno je i povezivanje Univerziteta s pulskim Sveučilištem i Viskom tehničkom-poslovnom školom Politehnika.

Glavni cilj europskog projekta NEXT (Collaborative platform to support research and technology transfer), u kojem je Istarska razvojna agencija partner, je stvaranje efikasne platforme za uspostavu suradnje između istraživačkih institucija, centara za transfer tehnologija, privatnog poduzetničkog sektora te razvojnog sektora u prekograničnom području. Ukupna vrijednost projekta je 2.999.180,00 eura, a traje 32 mjeseca, zaključno s 31. svibnjem 2015. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa