U Istri za 37% povećan broj kaznenih djela nasilja u obitelji

0
Viviana Benussi, Elena Puh Belci i Anica Idžaković
Viviana Benussi, Elena Puh Belci i Anica Idžaković

U sjedištu Istarske županije 24, studenog održala se konferencija za medije povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije na čelu s predsjednicom Vivianom Benussi iskoristile su ovu priliku kako bi skrenule pozornost široj javnosti na ovaj sveprisutni problem. Nasilje nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, jedan  je od najtežih oblika rodno utemeljenog kršenja ljudskih prava u Europi koje je još uvijek obavijeno šutnjom.

Nasilje nad ženama

Vivianom Benussi je kazala kako je problem nasilja nad ženama duboko ukorijenjen u naše društvo, a dokaz tome je poražavajuća činjenica da je u Hrvatskoj više od 300 žena ubijeno u posljednjih deset godina. Također je apelirala na žene žrtve nasilja da prijave nasilnike, jer statistika govori da na svaki jedan prijavljeni slučaj slijedi petnaest neprijavljenih. „Mi kao povjerenstvo radimo na podizanju svijesti, unaprjeđenju rodno osjetljivog jezika, uklanjanja stereotipa te edukaciji šire javnosti“, zaključila je Benussi.  

Konferenciju za novinare prisustvovala je i voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Policijske uprave istarske, Anica Idžaković koja je kazala kako je u tekućoj 2014. godini evidentirano 180 kaznenih djela s elementima nasilja u kojima su učesnici bili članovi obitelji ili bliske osobe. „U odnosu na prošlu godinu u ovoj imamo porast od 37% raznih kaznenih djela među kojima su najzastupljenija djela ona poput prijetnja, tjelesnih ozljeda te nametljivog ponašanja“, naglasila je Idžaković te nadodala kako prema statistici svaka treća žena trpi fizičko nasilje. Sukladno novom Zakonu  tijekom deset mjeseci  puno više nasilničkih ponašanja u obitelji evidentiralo se kao prekršaj te je tokom navedenog perioda policija podnijela 334 optužna prijedloga nadležnim Prekršajnim sudovima na području županije.

Siguran i legalan pobačaj

„I Grad Pula se pridružio borbi protiv nasilja nad ženama tako što je gradonačelnikovom odlukom osnovano Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pule koje broji pet članova, a osnovi mu je zadatak provođenje mjera koje proizlaze iz Nacionalne politike, promicanje ravnopravnosti u općenitom smislu, provođenje aktivnosti iz Operativnog plana te suradnja s ostalim udrugama, ustanovama i povjerenstvima na razini cijele županije i šire“, kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Pule i članica Povjerenstva Elena Puh Belci.

„Žena ima zakonsko i autonomno pravo da gospodari svojim tijelom“, kazala je Branka Žužić te je stoga apelirala ženama da se informiraju o svojem pravo na siguran i legalan pobačaj u bolnici.

Jadranka Černjul koordinatorica Sigurne Kuće Istra konstatirala je kako se povećava broj žena koje traže psihološku i pravnu pomoć te je naglasila da najnoviji trendovi ukazuju na sve veći porast majki koje postaju zlostavljane od svojih sinova.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa