Građani protiv nasipavanja uvale Funtana u Medulinskom zaljevu

0
Uvala Funtana
Uvala Funtana

Građani Medulina javilli su se Zelenoj Istri putem Zelenog telefona negodujući zbog ucrtavanja velike parkirališne površine na mjestu prirodne morske uvale u Medulinskom zaljevu u Prijedlog Urbanističkog plana uređenja naselja Medulin.

„Planom je predviđeno  potpuno nasipavanje postojeće prirodne uvale Funtana uz prevlaku prema Vižuli zbog izgradnje javnog parkirališta na većem dijelu i ribarske luke u manjem dijelu. Priča postaje još nevjerojatnija kad u obzir uzmemo da je navedeno  područje u sastavu ekološke mreže Natura 2000, da je to iznimno važno hidro-arheološko nalazište te da je takav zahvat u suprotnosti i s Prostornim planom Općine Medulin i Strategijom održivog razvoja Republike Hrvatske“, kaže Irena Burba, voditeljaica Zelenog telefona..

NATURA 2000 razvija se kao mreža područja važna za cijelu Europsku uniju te se uspostavlja za odabrane vrijedne, rijetke ili ugrožene životinjske i biljne vrste te prirodna staništa. Očuvanje Nature 2000 nacionalni je prioritet Republike Hrvatske. Zakonodavac je predvidio da je za donošenje svakog plana, programa i zahvata koji obuhvaćaju i područja NATURA 2000 potrebno provesti ocjenu o prihvatljivosti plana, programa i zahvata za mrežu NATURA 2000. Područje na kojemu se planira provesti spomenuto nasipavanje temeljem predloženog plana važno je stanište za ptice prema Direktivi Europske komisije – Direktiva o pticama, a koja je bila između ostalog temelj da to područje uđe u sastav mreže NATURA 2000. 

U Strategiji održivog razvoja Republike Hrvatske navodi se da tijekom planiranja i uređenja prostora i korištenja prirodnih dobara treba osigurati očuvanje značajnih i karakterističnih obilježja krajobraza te održavanje bioloških, geoloških i kulturnih vrijednosti. Uz ostalo, u Strategiji se također kao jedan od ciljeva zaštite prirodnih dobara navodi i “smanjenje gubitka morske i obalne biološke raznolikosti kao i povećanje broja zaštićenih područja”.  I u samom  Prostornom planu Općine Medulin  očuvanje obalnog područja (prirodnih plaža i stijena), te mora i podmorja smatra se uvjetom koji se odnosi na cjelokupno područje obuhvata prostornog plana. Takva odredba onemogućava uništavanje zaljeva nasipavanjem.Nadalje, uvala Funtana predstavlja indicirano važno hidro-arheološko nalazište, kao što je i sama Vižula i dio kontaktne zone uz Vižulu (Burle) važno arheološko nalazište. Prema dostupnim podacima, upravo se tu nalazilo prapovijesno i antičko naselje Mutila, a uzimajući u obzir da je danas razina mora Približno dva metra viša nego li u doba Antike, značajni dio nalaza koje tek treba istražiti nalazi se upravo u zoni koju namjeravaju zatrpati radi izgradnje parkinga. Time bi se potpuno onemogućila bilo kakva prezentacija nalaza na licu mjesta, čime se gubi mogućnost neke buduće turističke eksploatacije jednog atraktivnog lokaliteta.

„Zatrpavanje uvale i zaštićenog staništa radi izgradnje parkirališta besmisleni je barbarski čin s obzirom da se parkiralište može izgraditi u zaleđu, na ekološki i arheološki manje vrijednom i osjetljivom području. Medulin je već platio danak nepromišljenoj i bezdušnoj apartmanizaciji  mjesta i na vlastitim je greškama trebao naučiti da takva politika nije isplativa.  S obzirom da se ne radi samo o neodrživoj prostornoj politici već da držimo kako se radi i o kršenju propisa, o tom smo planiranom zahvatu obavijestili Javnu ustanovu Natura Histricua Javnu ustanovu Kamenjak, Odsjek za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije, Zavod za protorno planiranje Istarske županije, Državni zavod za zaštitu prirode i Ministarstvo zaštite prirode te zatražili njihovo očitovanje i stručno mišljenje“ kaže Burba.

Primjedbe na spomenuti plan Zelena Istra  će poslati zajedno s građanima u sklopu trajanja javne rasprave do 27. studenoga ove godine.

Zeleni telefon - Irena Burba
Zeleni telefon - Irena Burba

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa