Nakon požara u Pazinu i Labinu upozorenje građanima: Održavajte dimnjake!

0
Požar u Labinu 16. studenoga (foto: Igor Dundara)
Požar u Labinu 16. studenoga (foto: Igor Dundara)

U stanu u Ulici Štranjga u Pazinu se 23. studenoga oko dva sata zapalila  čađa u dimovodnom kanalu, koji je spojen s peći na kruto gorivo.  U trenutku izbijanja požara  u stanu je boravilo dvoje hrvatskih državljanina u dobi od 27 i 24 godine. Požar su ugasili djelatnici JVP Pazin,  a u požaru nije nitko ozlijeđen. Zbog neredovitog održavanja dimnjaka odnosno počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, protiv korisnika stana podnijeta je obavijest o počinjenom prekršaju Inspektoratu unutarnjih poslova PU istarske.

Tjedan dan ranije, 16.  studenoga oko tri sata, također zbog zapaljenja čađe, planuo je požar u ulicu Giuseppine Martinuzzi u Labinu. Dva su stana izgorjela, a još dva su oštećena, ozlijeđenih nije bilo. Imajući u vidu ova dva slučaja, korisno je još jednom razmisliti o pregledu dimnjaka ako isti već nije obavljen, kao i o servisu plinskih trošila i trošila na tekuća goriva.

O tome na svojim mrežnim stranicama upozorava i Policijska uprava istarska, koja preporučuje hitno pozivanje dimnjačara ako dimnjak ne „vuče“ dobro, ako se urušava ili je u njega nešto upalo te ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi ili se glatke površine orošavaju, što može biti ukazivati na povrat dimnih plinova. Savjetuju i provjeravanje sustava centralnog grijanja, uklanjanje lakozapaljivih tvari iz okruženja naloženih peći, izbjegavanje paljenja krutih energenata u ložištima za gorivo i bacanja pepela u kontejnare jer može izazvati požar i nakon 24 sata. Peći na ulje ne bi trebalo uključivati prije nego potpuno ohlade, a plinska kuhala i drugi aparati s otvorenim plamenom ne bi se smjeli koristiti u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi ili eksplozivni materijali. Ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris, plin treba odmah isključiti.    

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa