U Istri 4.825 građana s nevažećim osobnim iskaznicama

0
Sjedište PU istarske u Puli
Sjedište PU istarske u Puli

U prostorijama Policijske uprave istarske, 26. studenog je održana konferencija za medije na kojoj je načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova Robi Belušić, prezentirao provedbu odredbi Zakona o prebivalištu.

S obzirom da ističe rok za prijavu prebivališta, podsjetio je da je Zakonom o prebivalištu propisano da su građani Republike Hrvatske koji su 29. prosinca 2012. godine imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana ili koji nikad nisu ishodili osobnu iskaznicu dužni do 29. prosinca 2014. godine osobno ponovno prijaviti prebivalište u policijskoj upravi ili postaji na čijem području imaju ranije prijavljeno prebivalište.

Isto vrijedi i za građane koji imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica, odnosno na nepostojećim adresama (adresa s kućnim brojem 0, bb i sl.). Navedene osobe moraju ponovno prijaviti prebivalište na adresu, ulicu ili trg i kućni broj evidentiran u registru prostornih jedinica što ga vodi nadležno tijelo te radi podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice s ispravnom adresom prebivališta.

Građani koji su se s danom 29. prosinca 2012. godine već nalazili u inozemstvu duže od godinu dana radi obrazovanja, zaposlenja, dugotrajnog liječenja i drugih razloga, moraju najkasnije do 29. prosinca 2014. godine o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsku misiju - konzularni ured Republike Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu te im o razlozima privremenog boravka izvan Republike Hrvatske moraju dostaviti odgovarajuću dokumentaciju.

Za sve prethodno navedene osobe ukoliko ne ispune svoje zakonske obveze do dana 29. prosinca 2014. godine izvršiti će se odjava prebivališta u zbirci podataka o prebivalištu i boravištu.Vrijedi napomenuti da će građani koji su svojevoljno odjavili prebivalište u Republici Hrvatskoj, kao i građani koji će biti odjavljeni po službenoj dužnosti, ukoliko se nakon nekog vremena vrate u Republiku Hrvatsku i u njoj trajno nastane, moći ponovno prijaviti prebivalište i ishoditi hrvatsku osobnu iskaznicu, te da odjava prebivališta ne utječe na državljanski status.

U Policijskoj upravi istarskoj na dan 31. listopada 2014. godine evidentirano je 4 633 građana koji su na dan 29. prosinc 2012. godine bili stariji od 16 godina, a nisu ishodili osobnu iskaznicu, te 4 825 osoba koji su na isti dan imali nevažeće osobne iskaznice. Pored navedenog 511 osoba je prijavljeno na  nepostojećim adresama (0, bb i sl.).

Službenici PU istarske će sa osobama koje su prijavljene na nepostojećim adresama, u narednom razdoblju do 29. prosinca 2014. godine, nastojati stupiti u kontakt, obaviti odgovarajuće provjere te ukoliko žive na navedenim adresama uputiti da ishode odgovarajuću ispravu od nadležne ispostave Državne geodetske uprave i da se što prije jave u nadležnu policijsku upravu / postaju radi pravovremene prijave prebivališta i ishođenje osobne iskaznice s ispravnom adresom. U suprotnom ukoliko se u postupku utvrdi da navedene osobe ne žive na adresi prebivališta provesti će se postupak odjave prebivališta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa