Ovog vikenda XX. jubilarno Međunarodno arheološko savjetovanje u Medulinu

0
Goran Buić i mr.sc. Kristina Džin (foto: Mario Rosanda)
Goran Buić i mr.sc. Kristina Džin (foto: Mario Rosanda)

Mr.sc. Kristina Džin iz Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju u Zagrebu i načelnik Općine Medulin Goran Buić su 3. prosinca u medulinskoj općinskoj vijećnici predstavili događanja koja će uslijediti ovog petka i subote, 5. i 6. prosinca 2014. u prostoru 3mc-a, u sklopu međunarodnog arheološkog savjetovanja „Múze i umjetnost od prapovijesti do kasne antike“, koje se održava pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a  u organizaciji Centra za arheološka istraživanja Instituta Pilar - MIC za arheologiju Medulin - Brijuni.

Načelnik Buić je ispred Općine Medulin pozdravio suradnju s Kristinom Džin, kćerkom pokojne dr. sc. Vesne Girardi Jurkić, koja je puno napravila na području arheoloških istraživanja za općinu Medulin, a čiju ulogu u tome uspješno nastavlja gospođa Džin. Općina Medulin, kako kaže Buić, želi njegovati tradiciju i nasljeđe, a što se i čini upravo ovakvim arheološkim istraživanjima.

Bogata kulturna i arheološka baštinu općine

„Cilj je pribaviti običnom turistu, mještaninu, a ne samo stručnjacima uvid u bogatu kulturnu i arheološku baštinu općine, a ujedno pokušati i komercijalno vratiti uložena sredstva, razvijajući kulturni turizam. Jer, to su prevrijedne teme i nalazi da bi ostali dostupni samo uskom krugu arheoloških stručnjaka“, zaključio je Buić.

Kristina Džin zahvalila je Općini Medulin na podršci u njihovim nastojanjima i radu, osvrnuvši se na vrijeme kada je prije 20 godina na Placi u Medulinu započeo prvi kolokvij koji je trajao tri dana, a kojega se sjećaju i neki od gostiju koji će sudjelovati na ovogodišnjem savjetovanju. Ove godine, napominje Džin, kolokvij se vraća nazad u Medulin, nakon Rovinja, Pazina, Buzeta, Poreča i drugih gradova gdje je bio održavan proteklih godina, pošto je riječ o jubileju posvećenom sjećanju na njezinu majku, utemeljiteljicu Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju, Medulin – Brijuni, tada u okviru Sveučilišta u Zagrebu i dugogodišnju urednicu međunarodno priznatog časopisa Histria antiqua prof. dr. sc. Vesnu Girardi Jurkić.

Poveznica Brijuna i Medulina

„Poveznica Brijuna i Medulina je ujedno i ono što nas obavezuje u promicanju arheoloških istraživanja na prostoru općine Medulin. Nažalost, zbog krize na ovogodišnjem međunarodnom savjetovanju okupio se manji broj sudionika, a koji dolaze iz raznih krajeva svijeta od Italije, SAD-a, Kosova do Francuske“, kazala je Džin.

Posebnost ovogodišnjeg skupa rečeno je biti će i rubrika „Novitates“ gdje će biti riječi o novim nalazima i istraživanjima na terenu. Količina i obimnost materijala, rekla je Džin, uzrok je da se ove godine kasni s izlaženjem stručnog godišnjeg časopisa Histria antiqua, koji će biti objavljen u proljeće iduće godine.

Zaključujući konferenciju za medije gospođa Džin istaknula je zadovoljstvo nedavnim avangardnim istraživanjima na području poluotoka Vižula, gdje su se po prvi put koristile nove tehnologije dubinskog 3D snimanja, a o čemu će više riječi biti iduće godine na kolokviju koji će obilježiti 20 godina od početka sustavnog istraživanja Vižule.

Otvorenje ovogodišnjeg savjetovanja biti će u petak, 5. prosinca u 11 sati u galeriji 3mc u Medulinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa