HEP ulaže 17,3 milijuna eura u smanjenje emisija dušikovih oksida iz TE Plomin

0
 Valter Vozila
Valter Vozila

Hrvatska elektroprivreda je 3. prosinca u Plomin Luci predstavila postrojenje za smanjenje udjela dušikovih oksida u dimnim plinovima kotla, tzv. DENOX postrojenje koji će Termoelektrani Plomin 2 omogućiti rad i nakon 1. siječnja 2018. godine, kada će na snagu stupiti nove granične vrijednosti emisija.

Domaćin skupa bio je Mihajlo Mirković, direktor TE Plomin, a DENOX postrojenje je predstavio voditelje projekta Valter Vozila. Uz njih su sudjelovali Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a, Ralf Blomberg, predstavnik RWE-a u Upravi TE Plomin d.o.o., predstavnici konzorcija Alastom Power Italia i Alstom Hrvatska, koji će postrojenje izgraditi, na čelu s Jari Heininenom.

Uz djelatnike TE Plomin prisutni su bili i predstavnici lokalne samouprave:  načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije Josip Zidarić, kršanski načelnik Valdi Runko, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, načelnik Sv. Nedelje Gianvlado Klarić, pićanski načelnik Ivan Franković i zamjenica načelnice Općine Raša Tajana Kovač.

Investicija vrijedna 17.3 milijuna eura

DENOX postrojenje investicijske vrijednosti 17,3 milijuna eura konzorcij Alstom Power Italija i Alstom Hrvatska isporučit će i ugraditi na temelju ugovora potpisanog 14. studenoga. Vrijednost domaće komponente poslova iznosi 34 posto, a preostalih 66 posto odnosi se na najsuvremeniju uvoznu tehnologiju, koja se prvi put primjenjuje u Hrvatskoj.

Postrojenje će omogućiti ograničavanje emisije dušikovih oksida na 80 miligrama po kubnom metru ili 60 posto ispod zakonski ograničene vrijednosti koja će vrijediti od 1. siječnja 2018. godine.

„Blok TE Plomin 2 u sadašnjem radu zadovoljava granične vrijednosti emisija prema trenutno važećim propisima zahvaljujući primjeni primarnih mjera sprječavanja nastanka dušikovih oksida koje uključuju odgovarajuću konstrukciju gorionika te optimiranje vođenja tehnološkog procesa. Uvođenje dodatnih primarnih mjera koje bi osigurale niže emisije tehnički nije moguće te smo stoga odlučili izgraditi postrojenje za smanjenje udjela dušikovih oksida u dimnim plinovima kotla ili DENOX postrojenje“, kaže Mirković.

„Postoji više metoda uklanjanja dušikovih oksida iz dimnih plinova kotla u termoelektranama, a mi smo se odlučili za metodu selektivne katalitičke reakcije, koja koristi reakciju amonijaka s dušikovim oksidima uz prisustvo katalizatora. Amonijak se dozira u obliku vodene otopine, koja nije opasna za ljude i okoliš“, objasnio je Vozila.   

Postrojenje će biti visoko 72 metra i teško 2.200 tona

DENOX postrojenje nalazit će se između kotla i elektrofiltera. Visina će mu iznositi 72 metra, dužina 36 metara, širina 11,5 metara, a težina 2.200 tona. Ishođenje građevinske dozvole planira se za ožujak 2016. godine, početak radova u studenome iste godine. Radovi bi trebali biti dovršeni do polovice lipnja 2017. godine kako bi do kraja te godine bio obavljen tehnički pregled i izdana uporabna dozvola.

Ralf Blomberg
Ralf Blomberg

Ralf Blomberg je govor počeo na hrvatskom jeziku ispričavajući se što ga ne govori dovoljno dobro za potrebe obraćanja ovakvom skupu i nakon toga nastavio na engleskom.

„Ono što me čini pononsim je to što smo od početka suradnje HEP-a i RWE-a 1996. godine bili odlučni da djelujemo u zaštiti okoliša. Investirali smo u ekologiju i kada propisi nisu to zahtjevali od nas. Raduje me što je HEP-ov projektni tim uspješno obavio posao i što smo za ovaj projekt izabrali izvođača koji garantira visok standard izvedbe“, kazao je Blomberg.

„Od početka pregovora do zaključenja ugovora proteklo je godinu i pol dana. Zahvaljujem timu TE Plomin na čelu s inženjerom Vozilom za profesionalno odrađen posao, što nam je pomoglo da ispunimo vaša očekivanja“, kazao je Heininen.   

U 2015. godini u ekologiju će se investirati 18,4 milijuna kuna

Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić je također pohvalio predani rad svih zaposlenika plominske termoelektrane i najavio: “Nakon izračuna i proračuna strujanja kroz kotlovska postrojenja  uslijedit će još jedna investicija, a to je ventilator dimnih plinova, koji s DENOX postrojenjem čini cjelinu.“

TE Plomin 2 još od izgradnje ima sustav za odsumporavanje dimnih plinova i sustav za odvajanje čestica iz dimnih plinova, što mu omogućava rad i prema budućim normama za emisije sumpornog dioksida i čestica. Ekološke investicije se provode kontinuirano, a za 2015. godinu planirane su u visini od 18,4 milijuna kuna ili 45 posto svih investicija u godini pred nama. Investirat će se u poboljšanje stupnja djelovanja turbine, što će također smanjiti emisije ugljičnog dioksida, zatim u projekt zaštite od buke, ugradnju led rasvjete, rekonstrukciju odsumporavanja i elektrofiltera te zamjenu sustava mjerenja elektromagnetskog zračenja. (Tekst i foto: Robi Selan)  

Mihajlo Mirković
Mihajlo Mirković

Perica Jukić
Perica Jukić
Jari Heininen
Jari Heininen

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa