CSI Hypo: Istarski demokrati duboko umočeni u aferu Dragonera i Barbariga

0
Barbariga
Barbariga

Nakon nekoliko godina istrage, austrijski CSI Hypo priprema aktualiziranje velike afere 'Barbariga-Dragonera', priče koja traje gotovo 15 godina. Podsjetimo, odluku o prodaji atraktivnog zemljišta Hypo banci donijela je Skupština Istarske županije pod predsjedanjem Damira Kajin, a ugovor je potpisao tadašnji župan Stevo Žufić.

Njihovi kompanjoni u tadašnjem Gradu Vodnjanu bili su Lidija Delton i Bruno Celija. Upravo su Celija i Delton osuđeni na pulskom sudu na kazne od nekoliko godina zatvora, a sada ih CSI Hypo povezuje sa podizanjem stotina tisuća eura ili nekoliko milijuna kuna sa zaštićenih računa Hypo banke.

Kako to obično biva, ne laje pas radi sela, nego radi sebe. Isto tako, Kajin, kojem su puna usta kriminala i mafije u redovima IDS-a, prstom upire u IDS, samo da ga netko slučajno ne priupita oko kriminala u vlastitim redovima.

U Predsjedništvu Istarskih demokrata sjede dvije osobe koje Austrijanci direktno povezuju s prodajom Barbarige i Dragonere, Bruno Celija i Stevo Žufić. Sam predsjednik ID Damir Kajin uvrstio je amandam o prodaji tog zemljišta na intervenciju tadašnjeg župana Žufića,  predložio i realizirao prodaju zemljišta.

Što je Kajin prije govorio za Žufića?

Stevo Žufić je jedna od osoba koju je čak i Damir Kajin prije samo nekoliko godina proglasio osobom koja je bila najviše upletena u cijeli posao sa Hypo bankom.

„Damir Kajin, naglasivši da za prodaju Barbarige i Dragonere nisu ništa znali ni on ni Jakovčić ali je znao Stevo Žufić, tada visokopozicionirani IDS-ovac koji je poslije bio i poslovno povezan s tim projektom. (Ipress, 17.08.2010.)“

Sada izlaze na vidjelo informacije koje bacaju tešku sjenu na postojanje i djelovanje samih Istarskih demokrata i njihovog lidera Damira Kajina. Budući da u Predsjedništvu sjede ljudi koji su direktno optuženi ili će to tek biti nakon završetka istrage Hypo u Hrvatskoj, postavljamo si pitanje: Tko je tajni ortak u firmama AB Maris i Daria uz Naperotića, Kutlerera i Streidingera? Da li je Žufić? Za koga je Celija podizao milijune kuna s austrijskih računa?

Zašto Kajin šuti o moćnom i bogatom Žufiću kojeg je i sam nazvao glavnim Hypo operativcem u Istri prije samo četiri godine. Zašto šuti o Brunu Celiji kojeg su Austrijanci ulovili sa prstima u pekmezu i imaju dokaze o podizanju novca sa štednih računa u Austriji?

Da li je turbo glasni Kajin imao kakve direktne imovinske koristi od cijelog slučaja? Kako to da Kajin vidi kriminal svugdje, osim u vlastitim redovima gdje postoje i dokazi, poput ovih koje je priložio CSI Hypo.

Treba li USKOK i u Istarske demokrate?

Možda da DORH, USKOK i PNUSKOK koje Kajin toliko voli spominjati, navrate i u službene prostorije ID-a?! Razloga za takve postupke ima dovoljno.

Cijela ekipa koja je bila direktno umiješana u slučaj Barbariga i Dragonera, zamijenila je stranački dres IDS-a, sa novim ruhom, onim Istarskih demokrata: Kajin, Žufić i Celija.

Za potonju dvojicu postoje jasni dokazi, prema CSI Hypo Austrija, da su ostvarili materijalnu korist ovim slučajem. Za Kajina nema još takvih dokaza, ali tko zna, možda se i pojave kad Austrija proslijedi svoja saznanja i DORH-u.

Zašto je Kajin prije četiri godine proglasio Žufića Hypo agentom u Istri, a onda ga prigrlio i uvrstio u Predsjedništvo ID-a? Zašto je uzeo i Celiju u Predsjedništvo ID-a, kad je znao da je on osuđen u toj aferi? Zašto štiti kriminalno ponašanje u svojim redovima? Da li prima, ili je primao novac od Hypo agenata poput Celije i Žufića?

Kajin drži zaštitni kišobran

Ukratko, zašto Damir Kajin drži zaštitni kišobran iznad dvije osobe koje austrijskih Hypo drži odgovornim za kriminalne radnje u slučaju Hypo? Čudno da osoba koja se predstavlja borcem protiv kriminala, okružuje s osobama koje Austrijanci smatraju partnerima u „najvećem kriminalu nakon Drugog svjetskog rata“, kako je CSI Hypo Austrija nazvao slučaj Hypo.

I nemojmo zaboraviti da je upravo Kajin bio osoba koja je Skupštini Istarske županije predložio prodaju Barbarige i Dragonere. Previše je tu slučajnosti da bi bile slučajnost. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa