Tajna služba razbila pokušaj stvaranja tajne ćelije džihadista u Puli

0
Ćelije za regrutiranje osoba trebale su biti u Rijeci, Puli i Zagrebu. Nakon što su spriječeni, članovi su otišli u inozemstvo, a njihovi su ideolozi prestali dolaziti
Ćelije za regrutiranje osoba trebale su biti u Rijeci, Puli i Zagrebu. Nakon što su spriječeni, članovi su otišli u inozemstvo, a njihovi su ideolozi prestali dolaziti

Hrvatske tajne službe, saznaje Jutarnji list iz visokih izvora, već godinama djeluju na prevenciji odlazaka potencijalnih džihadista u borbe na području Bliskog istoka.

Čim dobiju informacije da netko namjerava krenuti u krizne zone, počinju s pokušajem da ih od toga odgovore. Situacija se po tom pitanju intenzivirala otkako su na području Iraka i Sirije ojačali teroristi ISIL-a koji aktivno regrutiraju mlade ljude s područja Europe i indoktrinacijom im žele usaditi radikalne islamističke stavove te ih - konačno - regrutirati kao borce za odlazak u rat. U procesu zaustavljanja odlazaka potencijalnih džihadista u rat, hrvatske tajne službe surađuju s regionalnim tajnim službama, stranim tajnim službama te obavještajcima iz islamskog svijeta.

Hrvatski su obavještajci, doznajemo, uspješno odgovorili od toga nekoliko osoba koje su namjeravale krenuti u ratne zone. Riječ je, uglavnom, o vrlo mladim osobama koje prolaze krizu identiteta i koje je ponekad teško odgovoriti od onoga što su zacrtale da će učiniti. Kada su potencijalni islamistički borci identificirani, tajne službe s tim su ljudima razgovarale ili izravno ili preko obitelji.

Težak proces

Isto su učinili i sa svim dosadašnjim hrvatskim državljanima koji su pak otišli na teritorij IS-a, ali unatoč pokušajima da ih se upozori na opasnosti, postoje i oni koji svoje radikalne stavove nisu promijenili unatoč svemu pa su napustili Hrvatsku i otišli na područja na kojima su pod manjim nadzorom.

U situaciji kada tajne službe dođu do informacije da netko planira otići u borbu, počinje, tvrde izvori bliski obavještajnoj zajednici, pokušaj odgovaranja te osobe od njezinog nauma.

I to nije lako jer i potencijalni džihadist i njegova obitelj nastupaju s pozicije nepovjerenja prema tajnim službama. Osim toga, zanimljivo je da se radi o procesu vrlo sličnom onome koji se događa u obitelji narkomana. Roditelji, naime, za radikalizaciju svoje djece često posljednji saznaju, ili čak kad je prekasno. Često i nesvjesno ignoriraju znakove da im je dijete preuzelo radikalne vjerske stavove i poglede na život i svijet.

U toj situaciji službe su i za roditelje i za obitelji tada i jedini “prijatelj” koji želi pomoći da bi se zaštitilo tu mladu osobu i zaustavilo je u namjeri da krene u rat. Zbog činjenice da su uspjele promijeniti odluku mladih radikala u nekoliko slučajeva, hrvatske tajne službe postigle su značajan rezultat; smatraju da je odgovaranje od odlazaka na područje Islamske države u svakom pojedinom slučaju od ogromne, presudne važnosti za spašavanje svakog pojedinog života.

Vehabije i selefije

Obavještajci su znali od samog početka i za slučajeve žena iz Hrvatske koje su prešle na islam i prihvatile radikalne vjerske stavove - poput Irene Horak ili Dore Bilić. Osim toga, hrvatski obavještajci aktivno prate i kretanja potencijalnih džihadista preko svog teritorija u suradnji s ostalim hrvatskim institucijama, poput MUP-a i carine, ali i partnerima iz drugih zemalja.

Pokušaj organiziranja radikalnih islamista u Hrvatskoj nešto je starijeg datuma nego što šira javnost zna. Naime, premda tajne službe prate problem terorizma s islamističkim predznakom još od devedesetih, kada su u susjednu BiH počeli pristizati mudžahedini, a s njima i “drugačije” tumačenje islama poznatu kao vahabizam i selefizam - iz čijih se zajednica, u pravilu, regrutiraju i budući borci ISIL-a - hrvatske su tajne službe prije nekoliko godina uspješno zaustavile eskalaciju islamskog radikalizma u Hrvatskoj i tu su postignuti najveći rezultati.

Pokušaj stvaranja ćelija u Zagrebu, Puli i Rijeci

Naime, kako Jutarnji list doznaje od izvora bliskih obavještajnoj zajednici, postojali su pokušaji stvaranja ćelija, i to na području Zagreba, Pule i Rijeke, koje su trebale biti temelj širih organizacija spremnih na širenje netolerancije i radikalizaciju. Tajne službe stavile su ih pod diskretni nadzor, mada su se članovi ćelije nastojali sastajati u potpunoj diskreciji, a nisu koristili ni mobitele.

Kada je procijenjeno da bi mogle predstavljati prijetnju Hrvatskoj, tajne službe su te ćelije razbile - članovi su se prestali sastajati, dio članova je otišao u inozemstvo, a njihovi ideolozi koji su u Hrvatsku dolazili iz drugih zemalja prestali su dolaziti.

Njihovo praćenje, u suradnji s hrvatskim tajnim službama, preuzele su tajne službe zemalja u kojima su se kasnije nalazili. Tajne službe u Hrvatskoj i dalje pažljivo prate sve pokušaje širenja islamističkih radikalnih ideja u zemlji, ali i u regiji, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa