Boris Miletić: SDP je iznevjerio Plan 21, ali mi ostajemo u koaliciji

0
Boris Miletić
Boris Miletić

Boris Miletić, predsjednik IDS-a, dao je za Jutarnji list.  

* U Saboru ste glasali protiv Vladina prijedloga. Koliko Grad Pula gubi zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak vezanih uz lokalnu i regionalnu samoupravu?
- Zbog novog načina obračuna poreza koji je Vlada nedavno usvojila, a koji se odnosi na porez na dohodak, Grad Pula će izgubiti oko 20 milijuna kuna, što je, primjerice, iznos potpore koji je Grad lani izdvojio za socijalno najugrožnije građane ili što je pak cijena tri nova dječja vrtića.

Povećat ćemo prirez

* Što ćete poduzeti?
-Grad Pula pokrenuo je proces kolektivnog pregovaranja za smanjenje osnovice plaće, kako za gradsku upravu tako i za ustanove koje se financiraju iz proračuna Grada. Predložit će se također veći iznos participacije za cijenu vrtića koja će s dosadašnjih 650 kuna mjesečno biti povećana na 690 kuna. Zadnja mjera se odnosi na stopu prireza, koji otkad je uveden 1994. godine pa sve do danas iznosi 7,5 posto. Grad je primoran od 1. siječnja 2015. korigirati i tu stopu na 12 posto.

* IDS u Saboru nije podržao takve izmjene Zakona. Je li to poljuljalo odnose unutar koalicije?
- IDS nije mogao podržati ovakve izmjene Zakona jer se njima smanjuje standard života svih građana Istre. Držim da su ove izmjene Zakona u suprotnosti s programom Plan 21 za koji smo dobili povjerenje birača.

* Načelno, ovim mjerama bi se trebalo povećati dohodak građana. Hoće li se to doista i dogoditi?
- U ionako hipercentraliziranoj Hrvatskoj, koja je nakon Grčke najcentraliziranija država EU, ovo donosi dodatnu centralizaciju. Uvjeren sam da će većina građana ovom poreznom reformom biti na gubitku, dok će oni s visokim primanjima biti na dobitku, a to nije pravedno.

Pripreme za izbore

* Je li bilo drugih načina za postizanje tog cilja?
- Jedna od mogućih mjera bila bi smanjenje previsoke stope PDV- a od 25 posto.

* S obzirom na sve veći jaz između SDP-a i IDS-a, vidite li se kao dio koalicije na idućim izborima?
-Pitanje koalicije za nas nije tema, već poštivanje principa za koje se stranka zalagala u dogovaranju Plana 21.IDS neće niti želi kalkulirati o sastavu koalicije na izborima u 2015. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa