Istarska razvojna agencija slavi 15 godina rada

0
sa svečanosti povodom obljetnice osnivanja IDA-e (foto: Glas Istre)
sa svečanosti povodom obljetnice osnivanja IDA-e (foto: Glas Istre)

Prigodnim programom u Puli je 11. prosinca obilježena 15. obljetnica osnivanja i rada Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o. i 10 obljetnica djelovanja Područnog ureda HABOR-a za Istru.

Na svečanosti obilježavanja su uz direktora IDA-e, dr.sc. Borisa Sabattia te voditeljicu područnog ureda HBOR-a za Istru, dr.sc. Cinziu Zubin sudjelovali ministar turizma Darko Lorencin, župan Istarske županije mr.sc. Valter Flego,  gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, izvršna direktorica Hrvatske banke za obnovu i razvitak Martina Serdarušić te ostali uzvanici.

Istarska razvojna agencija (IDA)

Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. prva je regionalna i jedna od vodećih razvojnih agencija u Republici Hrvatskoj. Osnovana je 1999. godine kao operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije. Njena je primarna uloga poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva u Istarskoj županiji i to kroz pružanje financijske podrške poduzetnicima, provedbu obrazovnih programa, razvijanje poduzetničke infrastrukture, poticanje umrežavanja poduzetnika putem klastera, ulaganje u istraživanje i razvoj, informiranje i savjetovanje poduzetnika, pružanje usluga potencijalnim investitorima te provedbu različitih međuregionalnih i međunarodnih projekata usmjerenih na stvaranje povoljne poduzetničke klime u Istarskoj županiji.

IDA danas ima ukupno 14 zaposlenika te je do sada uspješno provela 30 projekata, sufinanciranih  sredstvima iz europskih fondova, ukupne vrijednosti veće od 40 milijuna EUR.

Među najuspješnije projekte IDA-e, ostvarene uz pomoć EU sredstava, ubrajaju se projekt uspostave i opremanja Centra za istraživanje materijala – METRIS, projekt uspostave Tehnološkog inkubatora za nove inovativne tvrtke te projekt Veletržnice ribe u Poreču.

Putem osmišljenih kreditnih programa u suradnji s poslovnim bankama i HBOR-om te uz pomoć uspostavljenog jamstvenog fonda IDA je tijekom godina odobrila 670 poticajnih kredita za poduzetnike ukupne vrijednosti 60 milijuna EUR.                                                      

Nadalje, od 2002. godine IDA se sustavno bavi razvojem ljudskih resursa u privatnom i javnom sektoru putem provedbe ciljano razvijenih obrazovnih programa. U razdoblju od 2002. do 2014. godine IDA je provela 334 seminara za ukupno 7.635 polaznika, mahom obrtnika i malih i srednjih poduzetnika.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak – Područni ured za Istru

Područni ured za Istru Hrvatske banke za obnovu i razvitak otvoren je u Puli prije deset godina, s ciljem približavanja financijske podrške poduzetnicima te pružanja stručne pomoći pri realizaciji poslovnih projekata.

S projektom otvaranja područnih ureda HBOR je započeo 2003. godine te sada uredi u Splitu, Puli, Gospiću, Osijeku i Rijeci predstavljaju mrežu koja obuhvaća prostor 14 županija, s gospodarstvom koje čini više od 110 tisuća poslovnih subjekata, ne uključujući brojna obiteljska gospodarstva i ostale oblike poduzetničkih aktivnosti.

Nakon deset godina uspješnog rada, danas područni ured HBOR-a u Puli predstavlja jednu od ključnih točaka za komunikaciju i edukaciju poduzetnika u Istarskoj županiji po pitanju financijske podrške.

U  Istarskoj županiji HBOR je podržao preko 1.000 projekata u vrijednosti od gotovo 5,2 milijardi kuna, a po granama djelatnosti najzastupljeniji su krediti odobreni za projekte u turizmu, proizvodnim djelatnostima, poljoprivredi te ribarstvu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa